­– Vår hjärna är en usel chef men en bra betjänt, säger Monica Bjurström-Johansen, som bland annat är diplomerad stress- och avspänningspedagog.
Med detta menar hon att sedan begynnelsen är vår hjärna konstruerad så att den förmedlar positiva och negativa tankar till oss varje dag. Det går inte att påverka. Det viktiga är istället hur vi tar hand om tankarna och hur mycket tid de får. Via träning kan hjärnan bli en bra betjänt.
– När det kommer negativa tankar så gäller det först att stanna upp och acceptera att man känner så här. Sedan handlar det om att hjälpa sig själv att tänka positivt, berättar Monica.
Monica påpekar att man i detta läge ska fråga sig själv; Vad kan jag göra åt det här just nu? Vad mår jag bra av? Vad är jag tacksam över? Att helt enkelt prata snällt till sig själv.
Det är också bra att skriva upp positiva saker på en lapp och plocka fram lappen när det behövs.

– Affirmationer kallas det när man pratar snällt till sig själv och det vore bra om man kunde göra det varje dag, säger Monica.

Monica Bjurström Johansen

Som njursjuk kan man ha problem med negativa tankar om sitt liv, det kan vara energikrävande att gå i dialys och väntan på transplantation kan kännas lång. Tankar triggar igång känslor och har man mycket negativa tankar kan det trigga igång oro, ångest och ilska.
– I det här läget är det viktigt att trycka på stoppknappen så att inte känslorna tar över, säger Monica.
Något man också ska vara observant på är tankefällor. Det är ett katastroftänkande där man redan bestämt sig för hur det ska gå och det kan lätt ta över situationen.
– Känner du dig negativ är det bra med motion efter dina förutsättningar. Enbart en kort promenad triggar igång endorfiner och dopaminer i hjärnan och hjärnan får plats för mer positiva tankar, berättar Monica.

Allt handlar i korthet om att genom stärkande tankar förändra det där man står nu eller i den situation man befinner sig i. Ett medvetet närvarande i tankar och känslor genom att observera och beskriva dem.
– Se dig själv som din bästa vän och ge dig mycket kärlek. Livet är ett långt träningsläger och du kan bara göra det bästa just nu, säger Monica.

Text: Annelie Olsson Larsson

SÅ BEHÄRSKAR DU TANKARNA!

Omge dig med positiv energi och tryck på stoppknappen när du har för mycket negativa tankar. Och glöm inte andningen! När stress och oro tar över är det viktigt att djupandas, andas hela vägen ner till magen, lugnt och fint.

  • Acceptera dina tankar
  • Skriv upp saker du tacksam över
  • Sluta älta
  • Rör på dig utifrån dina förutsättningar