Genom att gå behåller du din styrka, kondition och balans. Hjärtat tränas och blodtrycket sjunker. Dessutom släpps endorfiner loss och du blir klarare i tanken, gladare och förbättrar ditt minne. Även blodfetterna påverkas positivt och går ner.
– Man förebygger hela sin hälsa genom att gå och oftast känner man sig piggare efter promenaden, säger Mia Trondsen.
Som njursjuk kan man drabbas av muskelnedbrytning vilket gör det extra viktigt att bibehålla muskulaturen. Den som har dialys dagtid ligger många av dygnets 24 timmar och det stärker inte kroppen. Dialys kan också vara stressande för kroppen.
Men många har en mental spärr mot att röra på sig och stannar hellre i soffan. Här menar fysioterapeuten att det gäller att börja i det lilla.
– Lite är bättre än inget. Den bästa träningen är den som blir av, säger Mia Trondsen.

Fysioterapeut Mia Trondsen understryker att den bästa träningen är den som blir av.

Om man inte rört på sig tidigare kan man börja med fem minuter och sedan öka successivt. Har man svårt att ta sig ut kan man fråga någon vän om han eller hon vill gå ut och gå eller så kan man söka sig till en grupp att promenera med. Här kan man fråga på sin dialysavdelning om det finns någon grupp, eller varför inte starta upp en om det inte finns?
Har man nedsatt balans kan man gå med gångstavar.
– Stavar aktiverar fler muskler och ger mer effekt av promenaden. Stavarna avlastar också lederna och ger ett bättre gångmönster, säger Mia Trondsen.

Bra skor och kläder efter årstid är viktigt. Är man diabetiker bör man inspektera sina fötter innan man ger sig ut och går så man inte har nyupptäckta obehandlade fotsår.
– Som diabetiker kan man be om remiss till en ortopedtekniker för utprovning av lämpliga skor. Det ska inte göra ont när man går ut och går, säger Mia Trondsen.

Är man orolig över sin rörlighet och gångförmåga kan man få göra ett gångtest eller ett funktionellt test hos fysioterapeuten som är knuten till dialysmottagningen. Det är bra om det görs en gång om året eller oftare vid behov. Utifrån testresultatet får man sedan individuella råd om hur man ska röra sig.
– Förutom att röra på sig är det viktigt med bra anpassad näringsrik kost och det får man diskutera med och få råd av sin dietist. Det behövs anpassad mängd protein så att musklerna bibehålls för den som har dialysbehandling, säger Mia Trondsen.

Text: Annelie Olsson Larsson

TIPS FÖR ATT KOMMA IGÅNG!

Att promenera gör att du bibehåller funktionen i din vardag, du kan förflytta dig och vara självständig så länge som möjligt. Har du svårt att komma igång att promenera kan du ta hjälp av råden här bredvid.

  • Fråga en vän om att gå ut och gå tillsammans
  • Ordna en promenadgrupp
  • Fråga din läkare eller annan legitimerad vårdpersonal efter ett recept på fysisk aktivitet
  • En hund som sällskap är alltid bra för att komma iväg!