Namn: Erica Palmcrantz Ålder: 46 år Bor: Göteborg Familj: Pojkvän och döttrarna Saga, 16 år och Liv, 9 år Hälsa: Ryggmärgsskada och i samband med det skada på alla inre organ, bland annat njurarna

Ericas liv förändrades drastiskt när hon år 1999, då hon var 22 år, råkade ut för en olycka i stallet. Hon fick en ryggmärgsskada och alla de inre organen påverkades, även njurarna. Hon blev stelopererad och fick på nytt lära sig att gå och röra sig. Det var en påfrestande tid och hennes läkare sa att om hon hade tur kunde hon leva tills hon blev 65 år.

– Jag fick en chock efter läkarens utlåtande. De ville förtidspensionera mig men jag ville något annat. På grund av att jag inte kunde göra tunga lyft på min arbetsplats Statoil, där jag var butikschef, så skolade jag om mig till affärsekonom och fick jobb på kontor, säger Erica.

Efter några år kände Erica att livet måste ha något mer att erbjuda så hon sa upp sig och åkte till sin kusin i Los Angeles år 2005. Kusinen levde på raw food och närodlad ekologisk mat och det här prövade Erica på. Efter det blev det raw food från en dag till en annan.

– Redan efter en vecka blev mitt blodsocker stabilt, min mage kom i balas och glädjen till livet kom tillbaka, säger Erica.
Hon märkte att kosten var bra för hela kroppen och hon fick också bättre njurvärden.

– Njurarna är ju kroppens reningsverk och ju mer oprocessad och renare mat man äter desto bättre, säger Erika.
Nu har Erica till stor del enbart ätit raw food sedan besöket i USA och idag är alla hennes prover med njurarna bra. Under resans gång har hon blivit en känd svensk raw food inspiratör som gjort raw food känt i Sverige.

– Efter besöket i USA år 2005 sökte jag information om raw food på egen hand, det fanns inte så mycket i Sverige vid denna tid. Så jag beslöt mig för att skriva en bok. År 2008 kom min första bok ”Rawfood på svenska”, säger Erica.

Det är viktigt att förstå kopplingen mellan vad vi stoppar i oss och hur vi och planeten mår

Det var inte helt lätt att hitta ett förlag som ville ge ut boken. Raw food var inte ett så känt ämne i Sverige vid denna tidpunkt, men ett mindre förlag nappade. Boken är en nybörjarguide till raw food och innehåller flera recept som täcker hela dagens måltider. Med boken ville Erica visa för vanliga människor hur de kan göra förändringar i sin vardag för att må bättre. Byta ut kanelbullen mot en rawfoodboll och skapa förändring i sitt liv där de är.

– Jag fick väldigt fin respons från människor som läst boken och jag anade att detta var början på något stort, säger Erica.
Idag 15 år senare har hon eget företag, gett ut 11 böcker och hon håller föreläsningar och utbildningar om raw food. Hon driver också den populära bloggen Raw food by Erica. Även hennes ena dotter, Saga 16 år, har gett ut en e-bok för andra barn om raw food. Tanken är att barn lär varandra.

– Min senaste bok heter ”Enkel kombucha och kimchi” och är en bok för alla som vill komma igång med att brygga kombucha och syra kimchi. Jag har fortfarande en massa idéer till nya böcker. Så det kommer komma flera, säger Erica.

Erica bor i stadsdelen Majorna i Göteborg med sina två barn Saga och Liv och sin pojkvän. För att skapa struktur i sitt arbete så mediterar hon eller gör yoga varje dag. Hon pratar mycket om hur vi bör ta vara på jorden vi bor på. Om hur raw food ingår i ett helhetstänk där vi bör äta veganskt, ekologiskt och växtbaserat och skapa mindre belastning på jorden. En av hennes böcker ger dig allt som du behöver för att veta hur du återvinner, gör din egen naturkosmetik, vilka e-nummer du ska vara försiktig med och hur du målar din egen och vår värld mer grön och hållbar.

– Det är viktigt att förstå kopplingen mellan vad vi stoppar i oss och hur vi och planeten mår. Det är viktigt att leva i harmoni med naturen, säger Erica.
Hennes stora mål i livet när hon upptäckte raw food var att alla i Sverige skulle veta vad det var och att det skulle gå och beställa på restaurang. Nu idag när det målet nästan nåtts så blickar hon inåt och vill sprida hopp och glädje och hjälpa människor på deras väg.
– Egenskaper som hjälpt mig är att jag inte ger mig och att jag ser möjligheter även om det är svårt, säger Erica.

Som förebild i livet har Erica sin mamma, 81 år, som hela tiden trott på det Erica gör. Hon äter också enbart raw food sedan 18 år tillbaka och är enligt Erica ett levande exempel på hur bra det är att äta raw food. En annan som vet att raw food är nyttigt är den amerikanske skådespelaren Woody Harrelson, Erica var hans privatkock under inspelningen av filmen ”Triangle of Sadness” i Trollhättan.

– Raw food är en livsstil och för mig finns det inget av och på, säger Erica.
Idag arbetar Erica även i en spirituell butik som butikschef. Här säljer man bland annat tarotkort, kristaller och stenar. För Erica är det här ett sätt att arbeta med sin hobby. Det är det hon sysslar med på sin fritid.

– Det var pandemin som gjorde att jag fick söka mig lite nya vägar och jag är glad att jag kunde lägga det spirituella till min vardag som raw food-specialist. Det blir en bättre helhet, säger Erica.

Erica tycker att vi människor måste förändra vårt beteende. Vi lever i ett konsumtionssamhälle, men vi borde leva mera medvetet, minska avtrycket på planeten, äta ren, oprocessad mat och leva i harmoni med naturen. Genom att varje människa skapar frid inom sig är vi ett steg närmare världsfriden och fred på jorden. Det är Ericas devis.

Text: Annelie Olsson Larsson Foto: Bianca Brandon Cox

DETTA ÄR RAW FOOD

Raw food är mat som inte har upphettats över 48 grader. Den baseras på obehandlade och oprocesserade ingredienser som grönsaker, frukt, nötter, frön, bär, groddar, alger och oljor. Konceptet syftar till att bevara näringsämnen som kan gå förlorade vid upphettning. En kost rik på raw food kan minska belastningen på njurarna genom att undvika höga nivåer av processade livsmedel och tillsatser. Är du nyfiken att prova, prata med din dietist innan du lägger om kosten!

INFO

Erica drabbades av en ryggmärgsskada 1999. Det är ett allvarligt tillstånd som påverkar funktionen i många av kroppens organ. Sekundära komplikationer i urinblåsan och njurarna är några av de vanligaste problemen, som kan påverka livskvaliteten negativt. På längre sikt finns en risk för nedsatt njurfunktion.