Ungdomsgruppen i Njurförbundet har träffats igen! Den här gången den 2-4 juni i Stockholm. Vi bodde på fina Best Western Hotell Gío i Solna dit vi tog oss under fredagen. På kvällen samlades vi för gemensam middag i vanlig ordning, på hotellets restaurang.
Efter en god natts sömn och frukost­buffé var det dags för föreläsning. Föreläsare denna träff var dietist Carla Avesani. Hon kommer ursprungligen från Brasilien men har flyttat med familjen till Sverige och jobbar på Karolinska Institutet vid enheten för medicinska njursjukdomar där hon är docent i näringslära.

Vi pratade mycket om kalium, som många inom vårt förbund behöver tänka på. Bland annat att det finns mycket kalium i ultraprocessad mat och att det används som smakförstärkare, samt att det ibland fungerar som ersättare för salt. Carla Avesani var noga med att påpeka att man kan äta allt, men inte alltid. Ofta står det inte rakt ut kalium på innehållsförteckningen, utan det kan vara tillsatser med E-nummer. Vi var väldigt nöjda med denna föreläsning och det var lätt att ta till sig informationen.

Sedan åt vi lunch på den italienska restaurangen Basta i city, den kan vi varmt rekommendera. Efter detta besökte vi Paradox Museum, med utställningar som lurar ögat och utmanar sinnet. Ett stort äventyr i litet format med många synvillor.

Efter några timmars vila var det sen dags för kvällens underhållning, med showen ”En galen middagsfest” på restaurang Golden Hits. Vi fick se artister föreställande Magnus Uggla, Lady Gaga, Elvis, Madonna, Carola och till och med Edward Blom sjunga och uppträda. Detta blandat med trerätters mat och god dryck. Mycket sevärt!

Dags för sängen igen och nästa dag samlades vi för gemensam frukost i konferensrummet. Vi diskuterade vad vi tyckte om helgen, föreläsning och aktiviteter. Vi uppskattar verkligen att få träffa andra unga i samma eller liknande situation, då känner man sig inte lika ensam.
Kom gärna med tips eller förslag på vad ni vill ha föreläsningar om, eller önskemål om aktivitet.

Hoppas vi ses!

Text: Linnéa Ahlstedt