Fass, den digitala plattformen för svensk läkemedelsinformation, har varje månad över 4 miljoner besök jämnt fördelat mellan allmänhet och hälso- och sjukvårdspersonal. Nu finns en helt ny app för allmänheten, som heter just Fass Allmänhet.

– Sedan tidigare har vi haft appar för hälso- och sjukvårdspersonal men vi ser att fler och fler besöker Fass från mobila enheter och därför har vi nu kompletterat vår mobilanpassade sida med en app för allmänheten, säger Anna Wessling, chef för Fass.

I mobilappen finns möjligheten till mer individuellt anpassad information.

– En app är bra för den som behöver läkemedelsinformation återkommande. I Fass-appen kan du spara ditt läkemedel för att snabbt hitta tillbaka till informationen eller dela den via sms eller e-post, förklarar Anna Wessling.

Mobiltelefoni ger också möjlighet till helt nya funktioner, bland annat kan användarna söka fram läkemedel genom att scanna den streckkod eller 2D-kod som finns på alla läkemedelsförpackningar. Via appen är det också lätt att se om ett läkemedel finns på lager på apotek, skriver Lif, de forskande läkemedelsbolagen, som står bakom Fass, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare finns hemsidan Fass.se och Fass mobilanpassade sida. Dessa kanaler kommer att finnas kvar.

Mobilappen Fass Allmänhet finns i App Store och Google Play.

2021-04-01

FAKTA OM FASS

  • Fass används inom vården, på apotek och av patienter och anhöriga.
  • Varje månad har Fass över 4 miljoner besök.
  • Bakom Fass står Lif, branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag verksamma i Sverige, och totalt bidrar 220 företag till innehållet i Fass.
  • Företagen som är medlemmar i Fass står för cirka 95 % av alla läkemedel som säljs i Sverige.
  • Förskrivning av läkemedel är den vanligaste hälso- och sjukvårdsinsatsen, särskilt i den öppna vården.
  • Drygt 6,8 miljoner personer tog ut minst ett läkemedel år 2019. Detta motsvarar cirka 67 procent av befolkningen.
  • Under 2020 expedierade de svenska apoteken 80 miljoner receptuttag som kan omfatta läkemedel för upp till 3 månaders användning.