En studie på Rigshospitalet i Köpenhamn inkluderade 60 deltagare med kronisk njursjukdom CKD stadie 3-4 (snitt eGFR 34 ml/min). Hälften av deltagarna fick så kallad ”New Nordic Renal Diet” (NNRD) och hälften fick vanlig dansk kost under 26 veckor. NNRD baserades på nordiska näringsrekommendationer men anpassades för njursjukdom. Kosten hade lägre innehåll av protein, fosfor och salt och var 80 procent växtbaserad med mindre andel animaliska livsmedel, mer mat lagad från grunden, med mindre tillsatser.

Deltagarna fick livsmedel och recept med uppföljning. De som åt NNRD visade förbättringar på syra-basmarkörer och minskning av fosfat, urea och protein i urinen. De visade även sänkt systoliskt blodtryck och en viss viktminskning. Resultaten tyder på skyddande effekter för njurarna.

Love Svanqvist, Leg. dietist, Njurmedicin, Skånes universitetssjukhus, Malmö

NNRD liknar kostråden vid nedsatt njurfunktion CKD 1-3 vilket innebär: mer mat lagad från grunden, med grönsaker, rotfrukter, frukt, baljväxter och fullkorn. Välj lagom med fisk/skaldjur, kyckling, vegetariska proteinalternativ och minska charkuterier, rött kött och feta mejeriprodukter. Välj fett av bra kvalité, som oljor och vegetabiliska matfetter. Minska salt, tillsatt socker och alkohol. Sträva efter en hälsosam vikt och regelbunden fysisk aktivitet.

I senare stadier (CKD 4-5, eGFR <30) kan du behöva anpassa kost och medicin mer på grund av sämre rening i njurarna till exempel för att minska risk för hyperkalemi (högt kalium i blodet).
Det kan vara bra att inte börja med specialdieter, pulverdieter, fasta eller kosttillskott på egen hand utan stäm av med ditt njurteam.

Det är alltså väsentligt att med egenvård ta väl hand om njurarna tidigt. Vår livsstil kan sakta ner sjukdomen, förbättra labbsvar och minska symtom.
Så ställ frågan: är det något jag själv kan förändra med min livsstil, för att skydda mina njurar? En livsstilsförändring är aldrig långt borta, där vi kan göra stor skillnad med maten på tallriken.

Text: Love Svanqvist

VÄXTBASERAT KOSTMÖNSTER

NNRD är ett av flera bra kostmönster för njursjuka – säsongsbetonad mat lagad från grunden, ekologisk med mindre tillsatser. 80 procent av maten i studien var växtbaserad. Råd om minst en hel vegetarisk dag i veckan. Rött kött och chark uteslöts och animaliska livsmedel fördelades på cirka två portioner fisk och två portioner fågel per vecka.

  • 0,8 g protein/kg kroppsvikt, < 5 g salt och 20-30 g fibrer per dag.
  • Minst en hel vegetarisk dag per vecka.
  • Hemmalagad mat från grunden.
  • 300 g frukt och max 20 g nötter per dag.

New Nordic Renal Diet (NNRD) enligt Hansen med fl. 2023.