På eget initiativ ska Oscar Bergman, 29 år, cykla Vätternrundan för att uppmärksamma njursjukdomar och samla in pengar till Njurfonden. Han har njursjukdomen IgA-nefrit som upptäcktes 2019 när han var 25 år. Han hade haft problem med magsmärtor en längre tid så han gick till en läkare som tog blodprov och blodtryck. Det visade sig att Oscar hade högt blodtryck och skummande kiss så läkaren gjorde en njurbiopsi. Det var så sjukdomen upptäcktes.

– Jag är glad att sjukdomen upptäcktes, det var ju lite av en slump, jag sökte ju för magsmärtor, säger Oscar.

Oscar Bergman har IgA-nefrit och vill uppmärksamma njursjukdomar och bidra till forskningen.

Oscar har styrketränat till och från men säger att det inte bygger upp konditionen så bra så han började cykla. Han gillar träningsformen för att det går undan och man ser saker runt omkring sig när man är ute. På vintern, när han inte kan cykla utomhus, gör han det inomhus. Han har en träningscykel hemma i sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

– Jag började cykla för jag ville ta tag i min hälsa och att cykla Vätternrundan blev ett mål. Jag lanserade denna idé för mina tre kompisar som nappade och kontaktade Njurförbundet för t-shirts med Njurfondens logga på till oss, säger Oscar.

Med Njurfondens logotyp på ryggtavlan förbereder sig Oscar Bergman inför Vätternrundan i juni. Hittills har Oscar avverkat 50 mil på motionscykeln hemma.

Oscar vill öka kunskaperna om njursjukdomar i samhället då det är en dold sjukdom som kan vara svår att upptäcka. När han fick veta att han också kunde göra en insamling till Njurfonden så tänkte han att det var som att slå två flugor i en smäll.

– Jag hoppas många kommer stödja min insamling. Det är viktigt att forskningen om njursjukdomar går framåt och att man hittar nya bra behandlingar. Jag hoppas man i framtiden hittar ett botemedel för min njursjukdom, säger Oscar.

Idag har Oscar bra njurvärden och han är glad för det. Han hoppas han slipper dialys och transplantation i framtiden och säger att han inte tänker så långt fram utan försöker leva som vanligt.

– Mitt mål nu är att cykla Vätternrundan på 12–14 timmar med mina kompisar. Jag hoppas vi får bra uppmärksamhet och att fler får kunskap om njursjukdomar. Kan vi samla in lite pengar med så är det en extra bonus, säger Oscar.

Text: Annelie Olsson Larsson Foto: privat

Stöd Oscars insamling >

STARTA EN EGEN INSAMLING

Vill du också stötta njurforskningen? På Njurfondens webbplats: insamling.njurfonden.se kan du starta din alldeles egna insamling. Det är enkelt att komma igång, följ instruktionerna! Du väljer själv vad du vill uppmärksamma, inget sammanhang är för litet. När du satt upp din insamling och ditt mål så dela kampanjen på sociala medier och ta hjälp av dina vänner och bekanta. Lycka till!