I år lanserades en sprillans ny podd om njurhälsa och njursjukdom. Lagom till Världsnjurdagen den 14 mars släpps det tredje avsnittet av Njurpodden, där Njurförbundets förbundsordförande Håkan Hedman medverkar och ger sin berättelse om en patientresa genom fem årtionden.

När Håkan Hedman blev njursjuk på sextiotalet kunde dialys bara ges vid akut njursvikt. Transplantation kunde vara direkt livsfarligt. Men Håkan var inte rädd. I över 50 år har han kämpat för en bättre, tryggare vård för njursjuka. Njurpodden avsnitt 3 handlar om livet som patient och hur det har förändrats sedan Håkan insjuknade.

Mycket har blivit bättre, men än finns det kvar att göra. Bland annat behöver kommunikationen mellan specialistmottagningar bli bättre och fler unga patienter behöver utredas för transplantation. Men vem sköter kommunikationen idag? Hur kan vi öka antalet organdonatorer i Sverige? Och hur kan en njurtransplanterad prins hjälpa till?

Njurpodden finner du på vanliga poddplattformar, till exempel Podtoppen. Lyssna HÄR>

I tidigare avsnitt hör du professor Peter Stenvinkel om kost och njursjukdom, och docent Marie Evans om njursjukdomars utbredning.

Innehållet i podden är skapat av läkemedelsbolaget CSL Vifor.