Norra Älvsborgs länssjukhus (NÄL) i Trollhättan stänger nattdialysen på grund av personalbrist. Detta drabbar många patienter som istället för på natten måste få sin dialys dagtid.

Njurförbundets medlem Tomas Nilsson är en av de drabbade patienterna.

– Jag arbetar dagtid och har haft min dialys på natten, vilket har funkat väldigt bra. Nu när dialysen stänger nattetid får jag sjukskriva mig vilket inte känns bra. NÄL har varit det enda sjukhuset i regionen som erbjuder nattdialys och nu stänger även de ner, säger han.

Njurförbundet Västsverige har engagerat sig i frågan.

– Vi har varit i kontakt med enhetschefen på NÄL och läkare där och vi tycker det här beslutet tagits lite för fort. Riskanalysen gjordes efter beslutet togs, säger Henrik Eriksson, 1:e vice ordförande i regionföreningen.

Gunilla Cederbom, verksamhetschef för specialistmedicin på NÄL, kommenterar beslutet så här:

– Jag har full förståelse för att detta blir besvärligt, men det är det minst dåliga beslutet och vår ambition är att kunna öppna upp någon gång snart, säger hon till Sveriges Radio P4 Väst.

Henrik Eriksson menar att det värsta är att NÄL inte kan ge besked när de kommer starta upp nattdialysen igen. De säger att de ska försöka starta så fort som möjligt igen men inget datum kan ges, vilket innebär att beslutet kan bli långvarigt.

– Vi kommer följa det här noga och göra en uppföljning till hösten. Det är stor kris för dialysen i Västsverige i sommar, säger Henrik Eriksson.