I oktober förra året fick jag ett tråkigt besked – jag hade allvarlig hjärtsvikt och flygförbud. Ett halvår senare i mars 2025 gjordes ett nytt ultraljud på hjärtat och det visade sig att den allvarliga hjärtsvikten hade ändrats till mild hjärtsvikt. Det första jag frågade läkaren var ”Då kan jag kanske flyga igen?” ”Jadå, sa han.”

Redan nästa dag kollade jag på flygresor till Kairo och möjlighet att få dialys där. Jag visste egentligen ingenting om reglerna för dialys utomlands annat än att det måste godkännas först och jag hörde med min dialysavdelning på Rosenlunds sjukhus i Stockholm om de visste hur det gick till. Jodå det var en del dokument som skulle fyllas i och sedan skickas till Region Stockholm för att godkännas. Det måste vara godkänt från regionen för att man ska kunna få pengarna tillbaka för utlagd dialys­avgift mot kvitto. Sedan skulle blodprov tas och resultatet skickas till det utländska sjukhuset och blodprovet får inte tas tidigare än 30 dagar före första dialystillfället utomlands.

Det var inte helt lätt att boka dialys med bookdialysis.com, istället fick jag ett mail från dialyskoordinatorn från Sphinx Kidney Center och hon frågade mig vilka dagar och tider jag behövde dialys. Det visade sig att hon skötte bokningarna manuellt. Jag fick ok av henne på de datum och tider jag ville ha. Så fort jag fick mailet från koordinatorn fick jag hjälp att fylla i övriga dokument av min dialysavdelning. Det gick ganska fort att få godkänt från regionen, det tog ungefär en vecka, sedan damp brevet ned i brevlådan där regionen godkänt mitt val av sjukhus utomlands.

Det kostade 150 euro per dialys och jag behövde tre dialyser på den veckan jag var i Kairo. Dessutom ville sjukhuset i Kairo ha ett blodprov taget dagen före första dialysen, det kostade 80 euro. En sjuksköterska kom till mitt hotell och tog blodprovet. Det kallar jag service! Totalt kostade dialyserna mig 530 euro, cirka 6000 kronor. Cleopatra October Hospital i Giza hade en modern dialysavdelning med Freseniusmaskiner och jättetrevlig personal.

Jag var lite orolig för var hur jag skulle klara vätskerestriktionen i värmen, jag använde mig av Resorb vätskeersättning och klarade mig på ca 1,5 liter vatten per dag, trots 35 grader. På dagen tog jag siesta och höll mig i skuggan så mycket som möjligt. Täckte förstås kroppen med kläder i andningsbart material och hade en bra solhatt. Jag var noga med handhygienen hela tiden och var försiktig med maten, borstade till och med tänderna i flaskvatten. Min mage klarade sig bra hela veckan. Det hade ju inte varit kul att ha magsjuka och sitta i dialys.

Pia Eriksson i värmen i Kairo. Foto: Pia Wollter

Jag hann uppleva otroligt mycket på en vecka. Bodde på ett litet familjehotell jättenära Sfinxen i Giza. Ordnade alla utflykter själv och åkte med Uber till och från dialysen vilket fungerade jättebra. Jag kommer definitivt att resa flera gånger och ta dialys utomlands!
Jag säger som Stenmark ”De ä bar å åk!”

Text och foto: Pia Eriksson

Att resa som njursjuk

Kontakta din dialysmottagning minst 8 veckor före avresa för att ordna gästdialys på resmålet. Personalen hjälper till med bokning och nödvändiga medicinska dokument.
Vid resor inom EU/EES och Schweiz ger Europeiskt sjukvårdskort (EHIC) rätt till vård på samma villkor som landets invånare. Kortet beställs från Försäkringskassan.

Läs mer >