För njursjuka med kronisk njursjukdom, CKD, stadium 5, utan dialys och med uremiska symptom såsom dålig aptit, illamående och klåda, är kostbehandling med minskat proteinintag en viktig komponent i behandlingen. Så har det varit långt tillbaka i historien. Den proteinlåga kosten var fram till slutet av 1970-talet den enda behandlingen som stod till buds för många patienter då tillgången på dialys fortfarande var begränsad.
– Idag har kunskaperna som krävs vid behandling med proteinreducerad kost alltmer kommit i skymundan för andra kostråd om till exempel hälsosamma matvanor, säger Sintra Eyre, dietist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
I alla år har det funnits en skeptisk falang till proteinlåg kost som hävdat att den leder till undernäring, men enligt Sintra har forskningen visat på en säker och bra behandling med metoden. Trots att intresset för mat och näring idag är rekordstort så har kunskaperna inom näringsläran för att genomföra proteinlåg kost till viss del glömts bort.
Vad innebär då proteinlåg kost?
– Enligt kostundersökningar ligger det normala intaget av protein i Sverige på cirka 70–90 gram protein per dag. Råden för proteinlåg kost ska vara individualiserade och ta hänsyn till vikt och njurfunktion samt möjligheter till genomförande i vardagen.
– Rekommenderad mängd hamnar ofta på omkring 45–60 gram protein per dag. Kostråden ska alltid vara individuella och möjliga för patienten att genomföra, säger Sintra.
Trenden med växtbaserad kost har gjort många rädda att äta kött och man äter kanske bara vegetariskt. Särskilt är många rädda för rött kött. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt – alla djur på fyra ben.
– Som njurpatient är det bra att minska mängden rött kött och chark men man behöver inte sluta helt med det. Det gäller att äta en allsidig kost och inte ha dåligt samvete för att man äter kött ibland. Följ gärna näringsrekommendationerna för intag av rött kött och chark enlig livsmedelsverket, säger Sintra och tillägger:
– Många är oroliga för att göra fel med maten, bäst är att konsultera sin läkare och dietist.
Text: Annelie Olsson Larsson
PROTEINREDUCERAD KOST
Vi får energi från protein, fett och kolhydrater. Proteinreducerad kost ska ordineras av läkare. Då ska en större andel av energin komma via fett och kolhydrater än vid vanlig kost. Kostbehandling vid kronisk njursvikt kan ge effektiv symptomlindring och uppskjuta eller i vissa fall helt eller delvis ersätta dialys, utan risk för biverkningar, med förbättrad livskvalitet.
- Ordineras av läkare
- Lindrar symtom
- Kan skjuta upp tid för dialysstart