Det är en varm junidag när jag stiger av Lidingöbanan vid station AGA. Här ligger ett industriområde med flera företag och jag är här för att träffa Gun Malmqvist, grundare och vd för Svenska servettfabriken, och som också är i behov av regelbunden påsdialys. När jag kliver in i lokalen möts jag av rader av servetter och konstgjorda blommor. Det är mycket färger och olika mönster. Sedan möts jag av en glad Gun som börjar visa mig runt på tryckeriet medan hon svarar på mina frågor.
– Mitt intresse för färg och form började när jag gick en blomsterkurs i Danmark 1968. Efter det började jag ta fram blommor i siden, för på den tiden fanns det bara plastblommor. Första produkten jag lanserade var dock ljusmanschetter, sedan kom blommorna och ljusen och sist servetterna. Allt färgmatchat av mig, säger Gun.

Namn: Gun Malmqvist Ålder: 89 år Bor: Lidingö Familj: Fyra barn och 7 barnbarn
Hälsa: Bloddialys sedan oktober 2020. Påsdialys på natten hemma sedan juni 2021
Motto: Att inte ge sig!

1973 startade hon Svenska servettfabriken på Lidingö och företaget har nu funnits i nästan 50 år. Hon berättar att hon var den första i Sverige med en tryckpress med sex färger. Färgkombinationerna gjorde att företaget fick mycket jobb.
– I början hade vi säljare som besökte butikerna och sålde produkterna, men idag finns bara fabriken på Lidingö kvar och produkterna säljs nu till grossister, designers och privatpersoner. Kunderna kan även designa sina egna servetter och trycka vilket mönster de vill, säger Gun.
Hon anser att det viktigaste vid utformningen av servetter är att de kommer med ett positivt budskap, att man får ut något av servetten. Hon berättar att företaget bland annat säljer till äldreboenden och att de gamla är så glada över servetterna.
– Bland våra stora kunder finns Lagerhaus, Indiska, många designers samt Newbody som bland annat säljer till idrottsföreningar, säger hon.

Hennes problem med njurarna upptäcktes för 30 år sedan vid en rutinkontroll hos läkaren. Efter det blev det årliga kontroller och slutligen fick hon komma en gång i månaden.
– Jag har under hela tiden som jag haft problem med njurarna mått bra och inte haft några symptom. Det är konstigt att man inte känner någonting, men att njurarna ändå slutar fungera. Jag uppmanar alla att kontrollera njurarna regelbundet, säger hon.

Gun arbetar oavbrutet och tar aldrig semester så när hon fick beskedet om att hennes njurar inte längre fungerade tillräckligt bra blev hon rädd över vad det skulle innebära för hennes arbete.
– Jag började med bloddialys tre gånger i veckan på Danderyds sjukhus och då var det svårt att driva ett företag. Men efter att en sköterska berättat att jag kunde sköta min dialys själv, gick jag över till påsdialys hemma på natten. Med det har jag fått tillbaka mitt liv, säger Gun.
Om Gun hade vetat tidigare att hon med hjälp av en maskin kunde sköta dialysen själv så hade hon börjat långt tidigare. Hon hoppas att det kommer spridas mer kunskap om hur man sköter dialysen hemma.
– Idag lever jag ett helt vanligt liv och besväras inte av att köra maskinen varje natt. Maskinen laddas på kvällen 10 minuter och på morgonen avslutas den på fem minuter. Sedan är dagen fri, säger Gun.
Gun berättar att hon dagen efter vår intervju ska fira sin 89-års dag. Hon reflekterar över att hon varit med om mycket i sitt liv. Hon är uppväxt i Fredrika i Lappland med en pappa som var skogsarbetare och en mamma som var lärarinna. Hon har också en bror.
– På den här tiden fick kvinnorna stå tillbaka för männen. Min mamma fick inte arbeta som lärarinna när hennes man var skogsarbetare. Det gick inte för sig. Först långt senare när tiderna förändrades kunde min mamma arbeta som lärarinna, säger Gun.

Som kvinnlig entreprenör sedan nästan 50 år tillbaka har Gun ofta blivit illa bemött av männen. Många har frågat henne vems sekreterare hon är! Hon är tacksam över att tiderna blivit bättre, men säger också att det överallt måste bli helt lika villkor för kvinnor och män.
– Vi kvinnor är mjukare än männen men vi ger oss inte så lätt. Har man en idé ska man utveckla den, aldrig ge sig, utan gå sin egen väg, fastslår Gun.
Idag har Svenska servettfabriken fyra anställda och omsätter fyra miljoner kronor om året. Från början var Guns fyra barn med i företaget, men idag är bara hennes dotter anställd. Förra året under pandemin var det värsta året i företagets historia.
– 2020 var ett katastrofalt år. Butikerna hade inga kunder och försäljningen gick ner oerhört mycket. Men idag har vi desto mer jobb, säger Gun.

Förutom att driva Svenska servettfabriken har Gun drivit livsmedelsbutiker, blomsteraffär, bageri och damfrisering. Listan som företagare är lång.
– Jag är en sann entreprenör och tycker om när det rör sig och när man får tänka nytt, säger Gun.
Vid denna ålder så slösar Gun inte bort sin tid, umgänge med familjen är prioriterat. Hon planerar inte så långt fram utan vill hon träffa sina barn och barnbarn gör hon det samma dag.
Hon säger att livet har så mycket att ge och att det bara är att ta för sig. Hon säger att de som funderar på att ha påsdialys hemma gärna får kontakta henne för att få mer information.
– Det är också viktigt med forskning kring njursjukdomar. Jag tror inte folk generellt tänker så mycket på sina njurar förrän de blir drabbade. Det är viktigt med information kring detta och att sjukvården kan ge oss patienter bästa möjliga vård, avslutar Gun.

Text: Annelie Olsson Larsson Foto: Peter Knutson

PERITONEALDIALYS (PD)

Peritoneum betyder bukhinna. Det är den som används som dialysfilter vid PD. En mjuk plastslang opereras in i bukhålan och via den rinner dialysvätska in. Det finns två varianter av PD, en manuell, CAPD, som man sköter själv på dagtid och en maskinell, APD, som sköter bytet av vätska nattetid, Med APD är man helt fri från dialys under dygnets vakna timmar. Det är en mild form av dialys som liknar de egna njurarnas normala funktion.