Att genomgå dialys beskrivs av många som att det är som att springa ett maratonlopp. Dialys tar mycket energi och därför är det mycket viktigt att kompensera kroppen genom att tillföra energi via måltider. Därför är Njurförbundet tydligt med att rekommendera näringsriktiga måltider i samband med dialysen i sina Riktlinjer för god njurvård.

För att ta reda på vad man behöver som dialyspatient pratade vi med Sarah Lidman, legitimerad dietist vid NU-sjukvården. Hon stödjer Njurförbundets riktlinjer och säger att även Dietisternas riksförbund har en rekommendation om detta.

– Vi brukar säga att man helst ska försöka få i sig något innan, under och efter dialysen, gärna något proteinrikt. Dialysen är som ett träningspass och det är viktigt man får i sig någonting. Om man alltid bara får en och samma macka vid dialys kanske man tackar nej och inte får i sig någonting. Sedan när man kommer hem kanske man är för trött för att laga mat och går och lägger sig. Då kan det bli ett katabolt läge där kroppen bryts ned, säger Sarah Lidman.

För att undersöka lite hur det ser ut i landet med mat vid dialys ställde jag en fråga i Njurförbundets grupp för dialyserande på Facebook.
Frågan löd:
”Vad för mat får ni på sjukhuset i samband med dialysbehandlingen? Är ni nöjda?”

Många svar kom in och flera kommenterade på inläggen. De flesta som svarade fick en smörgås och något att dricka vid dialysen. En del är nöjda med det och en del missnöjda. Ett mindre antal får även lagad lunch eller en färdigrätt men det har dragits bort på flera ställen. Såhär säger en av de missnöjda i facebookgruppen:

– Har dialys på Näl och i Munkedal. Förut på Näl så var det flera olika sorters bröd, flera olika pålägg, flera olika dryckesalternativ. I början när jag hade dialys på Näl fick man även en riktigt lagad lunch innan man åkte hem, det kunde vara lasagne, panerad fisk, pannbiff, men det togs bort! Nu har de ändrat så man får några fruktansvärt torra polarklämmor, så torra så de ramlar isär, samt kaffe, the eller någon röd saft. Så det har blivit otroligt mycket sämre för oss som har dialys.

Eva-Lis Henriksson är vårdenhetschef på NU-sjukvårdens dialysenhet. Hon beklagar att vissa patienter inte är nöjda och säger att patienterna om de inte vill ha en smörgås och dricka kan äta lagat mat i sjukhusets matsal eller ta med sig en matlåda hem, de får dock bekosta detta själva numera, som på andra dialysenheter i landet.

– Det är självklart tråkigt att vi tvingats spara in på matlådorna till patienterna, men alternativet, att behöva dra ner på personalresurser skulle påverka patienterna mer. Vi försöker göra det så bra som möjligt för patienterna med de pengarna vi har, säger Eva-Lis Henriksson.

Att måltider dras in är inte acceptabelt.

Njurförbundets ordförande Håkan Hedman kommenterar indragningen av måltider vid olika dialysmottagningar såhär:

– Njurförbundets riktlinjer om mat vid dialys bygger på evidens från dietister och professionen inom njurmedicin. Det är väldigt synd att måltider dras in och det är inte acceptabelt. Det är en marginell kostnad för vården och där måltider tagits bort är det ett beslut som måste omprövas.

Text: Annelie Olsson Larsson
annelie.olsson.larsson@njurforbundet.se

FAKTA
Behandling med HD 2–4 gånger per vecka påverkar både näringsintag och näringsbehov. Dagligt rekommenderat energiintag är 30–35 kcal per kilo kroppsvikt för patienter upp till 70 år, och 25–30 kcal för äldre. I vissa fall minskar dock energiomsättningen, p g a minskad fysisk aktivitet.

Källa: drf.nu

INFO
”En väl sammansatt och näringsriktig kost skall vara en del av den medicinska behandlingen. Därför skall näringsriktiga måltider alltid erbjudas i samband med dialysen och ingå i patientavgiften.”
Ur Njurförbundets riktlinjer för god njurvård