Njurtransplanterade Gabriella Brandén badade mycket när hon hade påsdialys.

Nu är sommaren här med sol och värme och att ta sig ett dopp i en sjö, i havet eller en pool är det många som gillar. Går man i dialys eller är transplanterad är det lite saker man behöver tänka på på grund av infektionsrisken. Vi börjar med påsdialys.

– Har man påsdialys och en inläkt kateter kan man bada i sjö och hav med befintligt förband. När man badat lägger man sedan ett torrt förband. Vill man bada i bassäng så rekommenderar vi att man sätter en stomipåse över katetern, säger Marie Blomén, sjuksköterska, PD-mottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Det man helt ska undvika om man har påsdialys är att bada i bubbelpool eller i eget badkar, där det kan finnas för mycket bakterier. Är du nyopererad ska du inte duscha eller bada den första månaden.

Maria Blomén, sjuksköterska

Den vanligaste frågan Marie Blomén får inför sommaren är kring resor och bad. Har man till exempel ett sommarställe som man vistas ofta på så har man möjlighet att styra hemleveransen dit.

Vid semesterresor i Sverige för övrigt så tar man kontakt med närmaste Apoteket AB dit man ska. De har då tre dygn på sig att beställa och få hem dialysvätskorna. Ska man resa utomlands tar man kontakt med sin PD-mottagning som i sin tur tar kontakt med aktuellt dialysföretag som beställer dialysvätskorna för patienten till aktuell adress. Hon säger det är viktigt att i god tid planera allt för påsdialysen om man ska ut och resa.

En som badat mycket när hon hade påsdialys är Gabriela Brandén som arbetar på MOD (Mer organdonation). Hon har delat med sig av sin kunskap och erfarenhet av att bada med stomipåse i sociala medier. Hon säger så här om sina somrar:

– När jag hade påsdialys ville jag leva så normalt som möjligt. Det fungerade jättebra att bada med en stomipåse, den håller supertätt och har möjliggjort härliga dagar på stranden hemma och på franska rivieran. Det krävs bara lite planering och att beställa material dit där du är. Jag har kunnat leva livet fullt ut.

När du går i bloddialys och har en inläkt CDK, kateter, kan du om du sköter din hygien bada i havet men inte i pool, enligt riktlinjer i Västra Götalandsregionen. Har du en fistel i armen går det bra att bada överallt.

Är man transplanterad och vill bada är det oftast tre månaders regeln som gäller. Det innebär att den som är nytransplanterad ska vänta med att bada i hav och pool i cirka tre månader tills såret läkt. Badtunnor ska man alltid undvika. Skulle man få en avstötning och behöva äta mer immundämpande mediciner igen får man vänta tre månader till innan man kan bada.

Viktigt att tänka på innan man planerar för bad i sommar är att man alltid ska prata med sin dialyssjuksköterska om vad som gäller eftersom det kan finnas individuella variationer i riktlinjerna.

Text: Annelie Olsson Larsson
Foto: privat