Ofta kan man känna en stark smärta i stortåns led, men det kan också blossa upp någon annanstans som i fingerleder eller armbågar. Gikt är en inflammation i lederna som beror på att urinsyra (urat) lagras i leder och andra vävnader då halten blir för hög i blodet. Urinsyran bildar små kristaller i ledvätskan och omgivande vävnader och orsakar inflammation, smärta och ömhet.
Många upplever att smärtorna uppstår nattetid och att de kommer väldigt plötsligt. Anledningen till det är inte känd, men några idéer som förts fram är att det kan bero på vätskebrist, lägre kroppstemperatur eller hormonförändringar under sömnen. Den drabbade leden kan bli röd, öm och svullen. Om det drabbar stortåns inre led brukar man kalla det portvinstå eller podager. Den inflammerade leden blir ofta väldigt känslig för beröring och smärtan kan sitta i under några timmar. Man kan även bli lite febrig och känna sig frusen.
Ökad halt urinsyra i kroppen beror på ökad produktion och/eller minskad utsöndring av urinsyra via njurarna. Alkohol, och då framförallt öl, innehåller puriner som ökar produktionen av urinsyra. Annan kost där man finner mycket puriner är animaliska proteiner som kött, och fet fisk (t.ex. sill och strömming). Man har också sett samband mellan gikt och intag av sockerrika drycker och livsmedel. Övervikt är en riskfaktor för gikt. Intag av vissa läkemedel t. ex. vätskedrivande läkemedel kan också höja urinsyranivåerna.
Kan man då göra någonting för att undvika eller mildra giktattackerna? Som så ofta är det bra att se över sin mathållning. Undvik alkohol, rör på dig och försök gå ner i vikt. Minska intaget av proteinrika livsmedel som kött och fisk. C-vitaminrika livsmedel kan ha positiva effekter på gikt. Ananas, apelsiner och jordgubbar är alla rika på c-vitamin men tänk på att de också innehåller mycket kalium vilket kan vara ett problem om man har njursvikt. Enligt gamla huskurer ska äppelcidervinäger också kunna lindra, både när man dricker den och om man lägger kompresser som doppats i vinägern på det ömmande området.
Inga av dessa kurer botar dock gikt, utan lindrar enbart symtomen. Det gäller också vissa läkemedel som används för att dämpa smärtan, till exempel smärtstillande och inflammationsdämpande medel som NSAID eller cox-hämmare (ibuprofen, naproxen och liknande). För många njursviktspatienter är dock inte dessa läkemedel bra, hör därför med din läkare om du kan ta dem. En alternativ antiinflammatorisk behandling är kortison vilket fungerar bra även vid njursvikt.
Det finns läkemedel som kan förebygga giktanfall genom att sänka urinsyranivåerna i blodet. Dessa kan sättas in om man har upprepade attacker och höga urinsyranivåer. Allopurinol är det vanligaste läkemedlet som används förebyggande.
Källor: American Kidney Fund (kidneyfund.org), 1177 Vårdguiden, Läkemedelsverket,
Text: Ulla Evensson • Foto: Colorbox
Urinsyrakristaller ger smärta
Gikt är en inflammation i lederna, ofta stortån, som beror på att urinsyranivåerna stiger i blodet. Syran bildar kristaller som kan ge upphov till inflammation och smärta. Leden kan blir röd, öm och svullen. När svullnaden går tillbaka kan huden på området fjälla.
- Sök läkare. Eventuellt kan medicin förebygga anfallen.
- Se över din kost. Undvik alkohol och proteinrik mat.
- Rör på dig!