Expressen rapporterade nyligen om en man i Trelleborg som blivit svårt sjuk och vårdats på sjukhus efter att ha konsumerat en påse lakrits om dagen i tre veckor. Han hade fått låga kaliumvärden och fick symtom som bensmärtor och muskelkramper.

Det är känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck. Nu visar en studie av forskare vid Linköpings universitet att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. De individer som reagerar kraftfullast visar också tecken på belastning av hjärtat.

– I studien såg vi att ett dagligt intag av lakrits som innehöll 100 mg glycyrrhizinsyra höjde blodtrycket hos unga friska personer. Det har tidigare inte visats vid så små mängder lakrits, säger Peder af Geijerstam, doktorand vid Institutionen för medicin och hälsa vid Linköpings universitet och ST-läkare i allmänmedicin, i ett pressmeddelande.

Lakrits i sig är inte skadligt om man håller sig till konsumtion vid få tillfällen. Svart lakrits innehåller glycyrrhizinsyra som kan orsaka högt blodtryck och sänka kalium och andra elektrolyter som kan orsaka hjärtarytmi och i värsta fall hjärtstillestånd.

Känsligheten varierar mycket från person till person. Enligt Livsmedelsverket är personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar samt gravida  möjliga känsliga grupper.

Personer med nedsatt njurfunktion och högt blodtryck bör därför undvika lakrits i stora mängder. Rekommendationen är att om man är njursjuk så kan man smaka på någon enstaka lakritsbit ur karamellskålen i påsk och i stället hålla sig till de små gula och röda påskäggen.