Det är en gråmulen oktoberdag när jag träffar Martin Mann på Petter Stordalens designhotell At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm. Han är helt klädd i svart och kommer med två stora väskor med designade skinnjackor och skor. Martin driver idag med passion och beslutsamhet modeföretaget Martin Key, och säger att han med företaget hittat nyckeln, the key, till sitt hjärta. Men resan hit har varit lång, han lever med en njure och det har påverkat mycket i hans liv. Allt började i barndomen.
Martin Karlsson, som han hette innan han bytte namn, föddes i Varberg 1983. När han var fem år så fick han Vesikoureteral reflux och urinen gick upp i njuren. Det blev operation och då upptäcktes det att han bara hade en njure. Han fick ligga tre veckor på sjukhus och trivdes så bra att han inte ville åka hem. På sjukhuset sa de att en njure kan vara lika bra som två och han fortsattes sedan leva sitt liv som vanligt. När han var 27 år sa hans mamma att han borde kolla upp sin njure och när han gjorde det upptäcktes det att njuren hade nedsatt funktion. Martin hade vid denna tid inte kollat njuren på över 20 år men nu blev det provtagning var tredje månad i två år. Martin prövade i samråd med sin läkare och att efter på egen hand sökt information om mat att lägga om kosten. Under ett halvår blev han vegetarian och slutade äta rött kött. Idag äter han max 200 gram rött kött i veckan och försöker äta mycket frukt och grönt.
– Det här med kosten är jätteviktigt för njursjuka, att äta mindre rött kött och mer frukt och grönt det bör alla i den här gruppen uppmärksammas om, säger Martin.
Idag räcker det med att han kollar njurfunktionen var sjätte månad och njurfunktionen är stabil på cirka 40 procent. Att han bara hade en njure skapade dock problem när han ville teckna en sjukförsäkring, han ringde sex försäkringsbolag som alla sa nej trots intyg från läkare att den njuren han hade var stabil. När han fick problem med försäkringar så ringde han till Njurförbundet för att bolla sitt problem och fick tipset att kontakta ett fackförbund. Många fackförbund erbjuder en sjukförsäkring via en gruppförsäkring där man inte behöver uppvisa någon hälsodeklaration.
– Jag ringde Unionen och där fick jag en sjukförsäkring utan några problem. Jag är så tacksam för detta och vill gärna dela med mig av den informationen till andra som har problem att teckna sjukförsäkring.
Efter flera år fram och tillbaka med en massa papper att skicka hit och dit till olika försäkringsbolag, fick jag äntligen min sjukförsäkring, säger Martin.
Jag vill göra något unikt och uppmuntra och hjälpa andra att hitta sin key i livet.
Idag kretsar mycket av Martins liv kring hans designföretag. Att det blev just design han skulle satsa på beror mycket på hans mamma. Hans mamma var stylist och Martin hängde med henne på jobbet sedan han var åtta år. När han var ung var han även elitidrottare i basket och flyttade hemifrån vid 16 år till Sanda basketgymnasium i Jönköping. Han tänkte ingenting på att han bara hade en njure men när det var dags för lumpen så fick han inte göra den på grund av det. Han var bara glad att slippa. Martin säger att basketen var hans ”key” från åtta års ålder till 21. Målet var att bli förste svensken i NBA (National Basketball Association) i Nordamerika.
I skolan hade dock Martin det tufft. Han har adhd och grav dyslexi och med det följde att han hade svårt att sitta still, var rastlös och hade problem med att koncentrera sig. Basketen blev här hans räddning.
– När jag var 21 år slutade jag ändå med basketen för jag ville göra något annat. Jag tänkte först att jag kanske skulle bli ambulansförare men mode blev svaret då både min mamma och bror var inne i branschen och där öppnades många dörrar för mig. Jag skickade några bilder till stylisten Mikael Backman, som fixade en praktik på Svenska moderådet i Stockholm. Så då packade jag mina väskor och flyttade hit, berättar Martin.
Efter det fick Martin olika befattningar på flera modeföretag, bland annat som designer och försäljningschef för herrkläder på en webbshop. Men när han var runt 30 år kände han att han ville göra något eget och startade Martin Key och flyttade ner till Göteborg. Men turerna till Stockholm blev många och sedan några år bor han nu här med fru Ebba och sonen Malkolm.
Martin Keys sortiment består idag främst av skräddarsydda svarta skinnjackor och skor, mestadels för män. Varje plagg är handgjort och Martin strävar efter perfektion i varje detalj. Fokus är på skandinaviskt skinn och jackorna görs för hand i Dalarna och skorna i Ancona, Italien. Bland kunderna finns många kändisar, DJs, artister och idrottsstjärnor. Kunderna ska känna att de är privata när de handlar hos honom.
– Sedan barnsben har jag alltid gått min egna väg och för mig har det alltid varit nyckeln i mitt liv. Varje plagg jag gör är unikt och varje jacka levereras med en bricka av silver eller 18 karats guld, där vi graverar kundens namn, säger Martin.
Att företaget Martin Key betyder mycket för Martin råder det ingen tvekan om. Han har en tatuering på armen med bokstäverna PDG som står för passion, determination och guts! Han bär också en vigselring han designat själv i form av en oktagon med ett ord på var och en av sidorna; ”passion, true, determination and guts is my key”. Oktagonen har han även som en stämpel i de skor han tillverkar och i sina kläder.
– Jag vill göra något unikt och uppmuntra och hjälpa andra att hitta sin key i livet, säger Martin.
Mer information om Martin Key på www.martinkey.se
VESIKOURETAL REFLUX
Vesikoureteral reflux, eller urinreflux innebär att urin backar från urinblåsan tillbaka upp genom urinledaren. Återflödet av urin utsätter såväl urinledaren som njurarna för en risk att infekteras av bakterier. En urinvägsinfektion som inte behandlas kan leda till skada och ärrbildning i njurarna, vilket resulterar i försämrad tillväxt av njuren samt högt blodtryck senare i livet.
Urinreflux behandlas vanligtvis med antibiotika men i mer allvarliga fall kan kan ett kirurgiskt ingrepp krävas.
FAKTA
Martin Mann föddes med en njure. Ungefär 1 av 1000 personer föds med bara en njure. Att födas med bara en njure är vanligare bland pojkar än flickor.