Flera dialysmottagningar i landet löser semestrar och personalbrist genom att dra ned på mängden dialysbehandling för njursjuka patienter i sommar. Det visar en rundringning Njurförbundet gjort (länk till kartläggningen nedan).
Nyköpings lasarett är ett exempel. Robert Hatsek är vice ordförande i Njurförbundet Sörmland och bor i Katrineholm. Normalt reser han till Nyköping fyra gånger i veckan för att få dialys, fem timmar per tillfälle. Dialysen renar blodet, och vid för lite dialys samlas slaggprodukter i kroppen som påverkar hur man mår.
– Under hela sommaren har de kapat dialystiden två tillfällen per vecka. Nu känner jag redan att det kliar på kvällarna och jag är mycket tröttare. Dessutom är situationen väldigt stressande, säger Robert Hatsek.
Håkan Hedman, förbundsordförande i Njurförbundet, ser allvarligt på situationen.
– Att dialyspatienter far illa och mår dåligt under sommaren är inte acceptabelt. Det är dessutom riskfyllt långsiktigt att minska på dialysen och kan vara livshotande för en del personer. Politikerna måste ta detta på allvar och se till att det finns tillräckligt med personal, säger han.
Att det får konsekvenser att minska dialysen bekräftas av Fredrik Dunér, överläkare i njurmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.
– Det måste göras på ett kontrollerat och individanpassat sätt. En kortare tid har ingen betydelse men en patient som behöver mycket dialys och inte kan kissa kan på lång sikt få problem med leder, skelett, hjärta och kärl vid färre antal dialystillfällen, säger han.
Fredrik Dunér uttrycker att han gärna vill gärna se en ökad bemanning på dialysavdelningarna i landet på sommaren. Situationen är tyvärr den motsatta. Vid en rundringning Njurförbundet har gjort till landets dialysmottagningar svarar flera att de tvingas skära ned på patienters dialystid under sommaren. I Sörmland sker det på både Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
– Det är lite ansträngt på sommaren men vi försöker få ihop det så bra som möjligt för patienterna, vissa väljer själva att gå ner i dialystid, säger Nevenka Narancic, vårdenhetschef vid dialysmottagningen, Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Robert Hatsek understryker att han inte missunnar personalen att ha semester. Men för hans del innebär det att han inte orkar med att vara fysiskt aktiv, umgås med barnbarnen och njuta av sommaren.
– Personalen gör ett bra jobb. Det är situationen jag är förbannad på. För de som bestämmer verkar det bara handla om minuter, men för mig är det mitt liv.
Andra konsekvenser av personalbrist under sommaren kan vara att det är svårt att få gästdialys vilket försvårar för dialyspatienter att resa, samt att en del tvingas byta mottagning för sin behandling.
2019-07-02
Kartläggningen
Njurförbundet har ringt ett urval (totalt 40 st) av dialysmottagningarna i samtliga regioner och frågat:
1. Kan ni erbjuda gästdialysplatser i sommar?
2. Har ni egna patienter som tvingas byta klinik för att få dialys i sommar?
3. Kommer ni att behöva dra ned på dialysen för era egna patienter?
Flera vittnar om ett ansträngt läge vad gäller gästdialys (10 svarar direkt nej). Fem mottagningar svarar att patienter behöver byta dialysmottagning under sommaren. Fem svarar att de drar ned på dialysmängden för patienter.
Ladda ned kartläggningen (pdf): Kartläggning dialys sommar 2019