Årets nobelpris i medicin går till tre läkare vars upptäckt kan bidra till nya läkemedel för njursjuka.

Nobelpristagarna i medicin 2019 får pris för upptäckten av hur kroppens celler känner av och anpassar sig till mängden syre. De amerikanska läkarna William G Kaelin Jr och Gregg L Semenza och britten Sir Peter J Ratcliffe har i sin grundforskning visat hur mängden av ett protein, HIF-1a, ökar när syrenivån är låg och bryts ned när syrenivån ökar.

Syreregleringen har betydelse vid vissa sjukdomar, och nu pågår utveckling av läkemedel som ökar tillgången på proteinet HIF-1a till exempel vid blodbrist, som är ett stort problem för bland andra kroniskt njursjuka.

Professor Thomas Perlmann vid Nobelförsamlingen säger till Sveriges Radio att det här banar väg för nya läkemedel.

– Man har kommit långt i läkemedelsutvecklingen när det gäller olika former av blodbrist. Det är ett oerhört stort problem till exempel för kroniskt njursjuka, och det är många människor som är njursjuka. Det finns ett läkemedel som redan är godkänt i Kina och det är sannolikt att det blir godkänt på andra ställen också, säger Thomas Perlmann.

Nobelpristagarna banbrytande upptäckter har förklarat mekanismen bakom en livsnödvändig anpassningsförmåga. De lade grunden för vår förståelse av hur syrenivåer påverkar cellens ämnesomsättning och fysiologiska processer. Deras upptäckter har också lett fram till nya lovande strategier för att bekämpa blodbrist, cancer och många andra sjukdomar, skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet, som utser pristagarna i kategorin, i ett pressmeddelande.