Redan den 1 januari 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel med 50 kronor, till 2 900 kronor. Men nu har regeringen föreslagit att taket ska höjas ytterligare den 1 juli. Och det är ingen liten höjning – över 30 procent. Då föreslås patienter betala 3 800 ur egen ficka innan frikortet för mediciner aktiveras.
Njurförbundets ordförande Håkan Hedman anser att förslaget är omänskligt:
– En rejäl käftsmäll som drabbar de mest utsatta grupperna i samhället. Många personer med kroniska sjukdomar behöver för sin överlevnad dagligen bruka mediciner som innebär att de når upp till 3800 kronor vid ett enda uttag på apoteket.
Högkostnadsskyddet innebär att privatpersoner får lägre pris på vård, sjukresor, hjälpmedel och läkemedel över ett visst belopp. Men för varje kategori finns separata högkostnadsskydd, med olika tak. Det innebär att en person som behöver många vårdbesök, flera mediciner och därtill hjälp med sjukresor, drabbas hårt av kostnader innan taket nås inom varje kategori.
– För närvarande får till exempel en njursjuk person som har dialys med sjukresor i Västra Götalandsregionen betala totalt 6 150 kronor per år för sin livsuppehållande behandling. Det finns potentiella risker att vi i Sverige får ett A- och B-lag av kroniskt sjuka, där B-laget inte har råd att hämta ut alla mediciner som läkaren förskrivet, menar Håkan Hedman.
Regeringens promemoria publicerades den 9 december och är nu på remiss till den 17 februari.
Läs Funktionsrätt Sveriges debattartikel i Svenska Dagbladet:
Stoppa planerna på dyrare mediciner
Läs promemorian:
Uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel