Kanske har du redan varit på julbord eller så sparar du dig till julafton? Vid jul så byts den vanliga kosten ut av många till ett julbord med inlagd sill, skinka, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, vörtbröd med mera. Är du njursjuk, går i dialys eller är transplanterad finns det några saker du bör tänka på. Vi frågade legitimerad dietist Hanna Nixon om detta.

Vi börjar med de som är njursjuka, CKD 4-5, vad gäller då?
– I stadie CKD 4-5 kan proteinintaget lätt bli högre än optimalt under ett julbord och ett tips är att välja ut godbitarna som du gillar mest, man kanske inte behöver äta av allt. Fyll gärna upp tallriken med grönkål, brysselkål och andra rotfrukter och grönsaker som ger förhållandevis lite protein jämfört med animaliska livsmedel som till exempel skinka, köttbullar, lax och sill, säger Hanna.

Leg. dietist Hanna Nixon

– Det är också en skillnad om du äter ett julbord eller många, äter du flera julbord så bör du tänka till lite extra för då blir belastningen av slaggprodukter större. Ett annat tips är att om du vet att du ska ut med jobbet och äta julbord på kvällen, ta en grönsakssoppa till lunch och spara proteinintaget till julbordet, det är det totala intaget protein som räknas, påpekar Hanna.

Som dialyspatient behöver du inte äta proteinreducerad kost som vid njursvikt i stadium CKD 4-5 utan här kan saltmängden från julbordet vara det mest bekymmersamma.

– Är man dialyspatient behöva du tänka till över hur mycket salt du får i dig från julbordet som tyvärr innehåller väldigt mycket saltrika livsmedel som skinka, Jansson, inlagd sill, dopp i grytan med mera. Hur mycket salt du får i dig är helt avgörande för hur mycket du kommer dricka eftersom det styr törsten. En övervätskning kan få stora konsekvenser. Begränsa ditt intag av de mest saltrika rätterna och välj ut favoriterna i mindre mängd. Lagar du maten själv från grunden så kan du ju lätt styra mängden salt genom att endast sparsamt salta maträtterna, säger Hanna.

När det gäller njurtransplanterade så rekommenderas du att undvika bufféer där maten står uppdukad en längre tid. Särskild försiktighet bör iakttas med dessert­ostar, gravad och rökt fisk, skivat köttpålägg och patéer på grund av infektionsrisken.

Finns det någon generell regel att ta efter?
– Sunt förnuft utifrån de rekommendationer du fått ifrån din dietist bör tillämpas, avlsutar Hanna.

Text: Annelie Olsson Larsson

Tips för den sugne i jul!

Välj ut och njut av dina favoriträtter på jultallriken, se över portions­storleken och lägg på mycket grönt. Vill du smaka av allt på julbordet, ta mindre smakbitar eller dela upp och ät av olika livsmedel vid olika tillfällen om du äter flera julbord.

  • Ät långsamt och njut av maten
  • Dela upp julbordet, ta olika livsmedel vid varje julbord så du inte äter allt alltid
  • Drick alkohol med måtta