Sommaren är en härlig tid för många. Men för transplanterade innebär det en årstid då man måste vara extra försiktig med solen på grund av risken för hudcancer.

– Som transplanterad äter man immunhämmande mediciner för att det transplanterade organet inte ska stötas bort. Baksidan med detta är att immunförsvaret påverkas och man får ett sämre skydd mot infektioner, virus, svampar och uppkomna cellförändringar, säger Kari Nielsen, överläkare och docent med inriktning hudcancer.

Kari Nielsen, överläkare och docent.

Den vanligaste typen av hudcancer för transplanterade är skivepitelcancer. Denna grupp har 10-100 gånger större risk att drabbas. Andra vanliga cancerformer är basalcellscancer och malignt melanom. Hur allvarligt man drabbas beror på ålder, tidigare solvanor och vilken medicinering man fått. Upptäcker man hudcancer tidigt så botas de flesta med en enkel operation.

– Som transplanterad kan du göra mycket själv för att förhindra hudcancer. Se till att aldrig bli röd i huden när du är ute, för då har du fått en överdos av ljus. Använd kläder som solskydd: en sval skjorta/blus, hatt och solglasögon. Sök gärna skugga. Komplettera med solskyddskräm med faktor 30 eller uppåt och smörj in tre till fyra gånger per dag. En insmörjning per dag ger ett falskt skydd, säger Kari Nielsen.

Det är bra om den transplanterade själv regelbundet gör en egenkontroll av huden. Fråga gärna en anhörig om hjälp att kika på ställen där man själv har svårt att se. Man kan även be sin frisör att kolla huvudet och nacken där skivepitelcancer är vanligt.

– Håll alltid uppsikt över fläckar som ändrar sig i färg, form och storlek och om det förekommer sår. Har inte såret läkt på en månad gå till din hudläkare och visa upp det, säger Kari
.
För att hitta och själv lära sig att hitta hudcancer bör man gå till en hudläkare cirka en gång om året för kontroll. Tidig diagnos är viktig för hur prognosen sedan blir. Om man är transplanterad och inte varit hos en hudläkare på länge kan det vara läge att be sin njurläkare om en remiss dit.
– Som transplanterad är det bra om man för in det förebyggande tänket i vardagen med att alltid vara försiktigt med solen. Solen skiner inte bara på stranden utan även på fotbollsmatchen, när du är i trädgården eller går och handlar, säger Kari Nielsen.

Text: Annelie Olsson Larsson

Artikeln är tidigare publicerad i Njurfunk 2-2022.

Tänk förebyggande!

Det viktigaste är att se till att aldrig bli röd av solen! Men det finns mycket man själv som transplanterad kan göra för att hantera solen.

  • Använd kläder, hatt, solglasögon och sök skugga
  • Använd solskyddskräm där det glipar och smörj ofta
  • Var uppmärksam på fläckar i huden som ändrar sig
  • Sök vård om sår inte läker på fyra veckor