I munnen finns salivkörtlar som bildar saliv dels när man äter, men också mellan måltiderna.
Saliven behövs för matsmältningen och för att skydda och smörja slemhinnan. Nedsatt njurfunktion påverkar salivkörtlarna så att saliven minskar och man upplever muntorrhet. Besvären kan förvärras av vissa läkemedel. Mindre saliv ger sämre skydd mot kariesangrepp och man får lättare hål i tänderna. Dessutom kan man lättare få inflammation i tandköttet eller munslemhinnan. Många som drabbas av muntorrhet får också svårt att tala och att svälja och det kan bli besvärligt att äta. Det kan i sin tur ge problem med att få i sig tillräckligt med näring.
Vad kan jag göra själv?
- Du kan lindra besvären genom att skölja munnen med vatten. Prova gärna citronvatten, som stimulerar salivproduktionen.
- Det är bra att tugga maten ordentligt. Välj gärna mat med mycket tuggmotstånd, till exempel råa morötter. Sockerfritt tuggummi är också bra.
- På Apoteket finns produkter som lindrar besvären och ökar salivproduktionen, i form av sug- eller halstabletter, tuggummi och salivstimulerande spray.
- Det är viktigt att du sköter tänderna regelbundet och att du kontrollerar dina tänder hos tandläkaren.
- Fluor stärker tändernas motståndskraft mot hål. Du kan komplettera fluortillskottet i tandkrämen med fluorlösning att skölja munnen med.
Du kan läsa mer om muntorrhet på: www.apoteket.se