Proteinerna från kosten bildar i kroppen kvävehaltiga slaggämnen, som till exempel urea. Vid kraftigt nedsatt njurfunktion minskar njurarnas förmåga att göra sig av med dessa genom urinen och slaggprodukterna stannar kvar i blodet. Detta kan ge symtom som illamående, trötthet och klåda. Med hjälp av proteinreducerad kost kan man minska mängden slaggprodukter i blodet, och på så sätt lindra de så kallade uremiska symtomen.
Ordination och behandling
Din läkare beslutar om och när det är dags att börja med proteinreducerad kost. Läkaren ordinerar en proteinnivå och remitterar dig till en dietist för att inleda kostbehandling. Utifrån en kostintervju kommer dietisten att ge dig individuellt anpassade råd. Det kan även vara aktuellt att ta hänsyn till andra kostbehandlade sjukdomar.
Uppföljning
Vid behandling med proteinreducerad kost behövs uppföljande samtal med dietisten. Då diskuteras bland annat hur du tycker att det fungerar med den nya kosten. Dina provsvar och din vikt följs också med tanke på kosten. Under behandlingsperioden kan dina näringsbehov förändras och dietisten hjälper dig då att anpassa kosten till de nya förutsättningarna. Hur ofta uppföljnings behövs varierar utifrån individuell bedömning.
Textansvarig för denna sida: Caroline Wallin, leg. dietist, Karolinska universitetssjukhuset Huddinge