Kost

Viktigt med bra matvanor

Kostens sammansättning och bra matvanor är viktigt för att må bra, både nu och i framtiden! Det gäller att få i sig energi och alla de näringsämnen kroppen behöver och samtidigt hålla en bra vikt. Hela kroppen fungerar bättre, och det är lätt att äta lagom mycket, om man äter regelbundet. Kosten – eller speciell diet – kan också vara en del av behandlingen vid sjukdom.

Vid njursvikt påverkas kroppens ämnesomsättning. Om njursvikten försämras får kroppen allt svårare att bli av med slaggprodukter (nedbrytningsprodukter från kroppens ämnesomsättning). Därför är det viktigt att tänka på vad du äter. En bra kosthållning hjälper till att hålla kroppen i balans och kan lindra symtom som kan uppkomma när slaggprodukter stannar kvar i blodet (exempelvis illamående, trötthet, minskad aptit och klåda).

Kostråd är individuella och utgår ifrån ditt tillstånd (t.ex. över- eller undervikt, njursviktsgrad eller dina matvanor). Om du är känslig mot mycket kalium, är över- eller underviktig och var i ditt sjukdomstillstånd du befinner dig spelar roll. Du kan få kontakt med en dietist om du vill ha hjälp med att lägga upp kost som är bra för just dig. Prata med din sjuksköterska eller läkare för mer information.

Avsnittet om kost är skrivet av Linda Ersten, Catarina Hellmers Larsson och Helen Lönnberg, leg dietister Karolinska universitetssjukhuset

Kostråd

Proteinreducerad kost

Övrig kostbehandling