Blodbrist eller anemi
Blodbrist eller anemi som det också heter, innebär att det finns för lite röda blodkroppar i blodet. Vid njursvikt minskar njurarnas förmåga att producera ett hormon, erytropoetin, som behövs för att kroppen ska kunna bilda nya röda blodkroppar. De röda blodkropparna binder och transporterar syre i blodet till kroppens alla celler och vävnader.
Om det finns för få röda blodkroppar i blodet talar man om blodbrist eller anemi. Man har för lågt hb-värde eller lågt blodvärde.
Hb-värdet mäts genom ett blodprov. Det kan finnas andra orsaker till att hb-värdet är för lågt, som till exempel en infektion, järnbrist eller blödningar. Läkaren avgör om andra prover också behöver tas. Det kan exempelvis vara för att kontrollera järn, folsyra eller vitamin B12.
Normalt hemoglobinvärde är 120-150 g/L för kvinnor och 130-165 g/L för män. Önskvärd nivå vid njursvikt är 100-120 g/L.
Blodbrist kan ge symtom som trötthet, yrsel, frusenhet, öronsus, nedsatt aptit, nedsatt koncentrationsförmåga och minskad sexuell lust. På längre sikt kan hjärtat bli påverkat.
Blodbrist behandlas med:
- Järn
- ESL (Erytropoetinstimulerande läkemedel)
Järn kan tas antingen som tabletter eller som injektioner direkt i blodet. ESL tas som injektion under huden (subkutant), vanligtvis 1-3 gånger i veckan i veckan eller en gång i månaden beroende på vilket läkemedel du är ordinerad.