Kostråd för olika stadier av njursvikt

Lätt nedsatt eller måttlig njursvikt (stadium 1-3)

Vid lätt nedsatt eller måttlig njursvikt gäller samma kostråd som för allmänheten, dvs att äta en varierad och väl balanserad kost. Bra matvanor är viktigt för att må bra, både nu och i framtiden.

Med balanserad kost menas bland annat att:

  • Mängden energi är väl avvägd för att undvika under- eller övervikt. Det är också viktigt att proteinnivån hålls på en nivå som ungefär motsvarar rekommenderat dagligt intag för friska vuxna enligt Nordiska Näringsrekommendationer på Livsmedelsverkets webbplats.
  • Intaget av salt och fett begränsas till rekommenderade nivåer.
  • Kosten innehåller en viss mängd fibrer från bland annat frukt och grönsaker.

Ovan rekommenderade normalnivå för protein innebär för många en minskning. Vid en kostomläggning är det viktigt att energi- och proteinintaget inte blir för lågt, vilket kan få negativa konsekvenser. Om du är osäker på hur du kan genomföra kostomläggningen kan du kontakta din läkare för att få en eventuell kontakt med en dietist.

Val av fett

Välj livsmedel med mer omättat fett (fett från växtriket samt från fisk) och mindre mättat fett (fett från djurriket samt från kokosfett och palmolja). Ett större intag av omättat fett och mindre intag av mättat fett minskar risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

Minska intaget av rött kött

Om du äter mindre än 350 gram tillagat rött kött per vecka (inklusive charkuterier) minska risken för tjock-och ändtarmscancer.  Rött kött kommer generellt från alla djur med fyra ben såsom nöt, gris, får, get, ren och vilt kött. Du får även i dig mindre mättat fett. Istället för rött kött kan du äta fisk, fågel, ägg och växtbaserat protein såsom bönor, linser, sojaprotein.

Minska mängden salt

Du bör inte äta mer än 1 tesked (6 gram) salt per dag. För stort intag av salt kan bidra till högt blodtryck vilket påverkar njurarna negativt. Risken för hjärt-kärlsjukdomar ökar också.

Du kan exempelvis minska ditt saltintag genom att

  • inte salta kokvattnet när du lagar mat,
  • ha mindre salt på maten när den är på tallriken
  • använda mindre mängd buljong och sojasås till maten då även dessa innehåller mycket salt.

Om du har möjlighet är det bra att laga mat hemma från grunden, då kan du själv lättare begränsa mängden salt du har i maten. Mycket färdigmat och hel-/ halvfabrikat innehåller ganska stora mängder salt.

Minska saltintaget stegvis så vänjer sig dina smaklökar vid mindre saltad mat. Använd andra kryddor för smaksättning såsom peppar, örter, chili, vitlök, citron med mera.

Titta efter nyckelhålet

Titta i matbutiken efter produkter märkta med det gröna nyckelhålet. Nyckelhålsmärkta produkter innehåller mindre mängd fett, större andel omättat fett och mindre mättat fett, mer fiber samt mindre socker och salt.

Fibrer

Fibrer finns bland annat i frukt, grönsaker, nötter, baljväxter såsom bönor och linser samt fullkornsprodukter. Fiber hjälper våra tarmar att fungera väl och kan både bidra till att sänka blodfetter samt minska risk för hjärt-kärlsjukdomar och tjock- och ändtarmscancer.

 

Läs mer om kostråd på Livsmedelsverkets (SLV) webbplats

Svår njursvikt (stadium 4-5)

Vid svår njursvikt, dvs. när njurfunktionen är mindre än 25 % kan proteinreducerad kost vara en viktig del i behandlingen. Uteslut inte proteinrika livsmedel utan att först prata med din läkare eller dietist. Läs mer under avsnittet om proteinreducerad kost.

Textansvarig för denna sida: Caroline Wallin, Leg. dietist, Karolinska universitetssjukhuset Huddinge