Vid njursvikt är det vanligt med symtom från mag- och tarmkanalen.
Det kan t.ex. vara förändrad smakupplevelse, metallsmak i munnen, minskad aptit, illamående, kräkningar magkatarr, gasbesvär, diarréer eller förstoppning. (1)
Illamående och kräkningar har ofta att göra med njurarnas försämrade reningsfunktion som gör att du får en ökad ansamling av slaggprodukter i blodet. Detta kan man se främst på Urea-väret i blodet. (2) Illamåendet kan förbättras genom en proteinfattig diet, som ordineras av din läkare om det är aktuellt. Besvär från mag- och tarmkanalen innebär att man riskerar att förlorar muskler och minskar i vikt. Därför får du väga dig regelbundet på mottagningen och genomgå kontroller av ditt näringstillstånd. En av undersökningarna kallas ”nutritionsstatus”. Den innehåller frågor om bl.a. matvanor, vikt, mag- och tarmsymtom, fysisk aktivitet, trötthet samt bedömning av underhudsfett och muskler. Även dåliga tänder eller inflammation/infektion i munhålan ökar risken för försämrat näringstillstånd. (3)
Läs mer:
Vad kan jag göra själv?
- Kontakta sjukhuset/läkare om du drabbas av ihållande magsjuka, kräkningar eller diarréer. Se till att du inte blir intorkad om du har ihållande diarréer genom att dricka ordentligt.
- Kontakta din läkare om ofrivilligt tappar vikt. Det kan vara till hjälp att du får träffa en dietist för att kontrollera att du får i dig rätt näringsämnen.
- Regelbunden motion förbättrar ofta aptiten, så försök komma igång med fysisk träning!
- Ibland går det lättare att få i sig maten om man äter mindre men oftare.
- Besväras du av diarré, förstoppning och/eller illamående – ta upp det med din njursjuksköterska eller läkare. Det kan finnas olika anledningar till besvären och du kan eventuellt behöva träffa dietist för kostrådgivning.
- Det finns läkemedel mot såväl diarréer som förstoppning. Fråga din läkare!