Kallelse till årsmöte 2024 i Njurförbundet Stockholm Gotland!

Datum och tid för Årsmöte: torsdag den 25 april 2024, klockan 18.00

Plats: Ersta konferens, Erstagatan 1 K, Södermalm

Avprickning:                 Avprickning sker från klockan 17.30 fram till 18.00

Anmälan:                        Maila din anmälan till christina.engstrom@njurforbundet.se eller ring till vårt kansli på 070-794 51 04.

Sista anmälningsdag: fredagen den 19 april 2024

Förtäring:                       Efter Årsmötet ca. klockan 19.15 kommer det att serveras en varmrätt (fisk) och efterrätt på Ersta Terrassen.
(Ange eventuella allergier i samband med din anmälan)

Årsmöteshandlingar: 

a) Föredragningslista, verksamhets- och förvaltningsberättelse med tillhörande noter för år 2023 m.m. kommer att skickas via mail till dem som anmält att de vill delta.

b) Handlingar kan också, för dem som så önskar, rekvireras från kansliet under första halvan av april. Ring i så fall direkt till Christina Engström Mörnsjö på telefon 070-794 5104 eller maila till engstrom@njurforbundet.se

c) Årsmöteshandlingar kommer också att publiceras på föreningen webbsida under fliken Dokument

 

Hjärtligt välkomna/Styrelsen

Den 14:e mars 2024 var det VÄRLDSNJURDAGEN!

Världsnjurdagen är en världsomspännande kampanj
vars syfte är att belysa njurarnas betydelse för hälsan.

 

Ett tips är att lyssna på vår förbundsordförande Håkan Hedman som är med i den nystartade NJURPODDEN
Den finner du på vanliga poddplattformar, till exempel
Spotify: Lyssna HÄR>
Podtoppen: Lyssna HÄR>

Du vet väl om att Njurförbundet också finns på Facebook!

 

Styrelsen önskar er alla en fortsatt fin mars då våren sakta börjar nalkas!

Föreläsning och diskussion: "Livskvalitet vid nedsatt njurfunktion. Patientperspektivet via hälsoenkät i njursjukvården" - 7 mars 2024

 

Det är inte enbart alla provsvar och blodtryck mm som ska ligga på bra nivåer för att man ska må bra utan det är även hur patienten mår när hen inte är i behandling. För att göra det så behövs en standardiserad patientenkät om hur patienten skattar sin livskvalitet.

Då kan man få mer förståelse för vilken behandling som fungerar mest optimalt för en patientgrupp men även på individnivå, och bättre förstå hur livskvaliteten kan förändras genom de olika njursviktsstadierna. I vårdmötet kan vården/patienten då föra en bättre dialog om hur patienten mår och vilka ytterligare insatser som kan behöva göras.

Kom och lyssna på ett intressant föredrag kring bland annat patientenkäten Rand-36 som finns i Svenskt Njurregister (SNR´s) årliga rapport och delta i en efterföljande givande diskussion om innehållet.

Föredragshållare: Britt-Louise Allenius Vårdenhetschef och Agneta Aspegren Pagels Universitetssjuksköterska, båda Karolinska Universitetssjukhuset.

 

 

När: Torsdag 7 mars 2024, klockan 18.00 – 20.00.

Plats: S:t Göransgatan 82 A

Under kvällen serveras kaffe och smörgås som vanligt.

Anmälan senast den 4 mars 2024 till Christina på 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se

VÄLKOMNA!

Guidad tur på Livrustkammaren

Torsdagen den 15 februari, 2024 var det en guidad tur på Livrustkammaren vid Slottet.

Det var 10 medlemmar som anmält sitt intresse, men på grund av sjukdom blev vi 8 medlemmar, som gick en underbar och mycket intressant guidad tur. Vår guide som vi hade var otroligt påläst och duktig och berättade otroliga berättelser om både gubbar och klädsel från ca. 1600 -talet till i början av 1800-talet.
Man fick om man ville efter den guidade turen gå runt på Livrustkammaren själv och titta på de olika utställningarna.

Vid pennan/Christina

Guidad tur på Livrustkammare - 15 februari 2024

Torsdag den 15 februari 2024, kommer vi att ha en guidad tur på Livrustkammaren.

Livrustkammaren ligger i Kungliga Slottets sydöstra hörn, med ingång från Slottsbacken. I utställningen får Du ta del av berättelsen om Sveriges historia genom monarki och personer kopplade till den, från Gustav Vasa till nutid. Utställningen om Sveriges Kungliga historia visar över 1000 föremål från Livrustkammarens samlingar, vackert utställda i rymliga montrar.

Här finns interaktiva stationer med dofter, material och ljud som inspirerar till ett nyfiket lärande om den Svenska Kungliga historian. Hiss finns.

När: torsdag den 15 februari 2024, klockan 12.50 guidningen börjar klockan 13.00 håller på ungefär 1 timme.

Var: Livrustkammaren, Slottsbacken i den östra delen av Kungliga Slottet

Pris: 100 kr/person och medlem, inte medlem 150 kr. Kaffe och bulle får vi ta på något fik i Gamla Stan.

Anmälan sker till Christina på kansliet via e-post, christina.engstrom@njurforbundet.se eller via mobiltelefon 070-794 51 04, betala via Swish 123 630 1329 eller på plats.

VÄLKOMNA!

Vi fortsätter med Anhörigträffar! Torsdag den 14 december 2023

Du som anhörig till en njursjuk är välkommen till vår 4:e anhörigträff.

Den kommer enligt önskemål tills vidare att fortsätta ske digitalt via ett ZOOM möte.

Torsdag den 14 december 2023, mellan kl. 18.00 – 19.30

Träffen är till för både medlemmar och icke medlemmar.

Syftet med träffarna är att anhöriga ska få ett forum att samtala om utmaningar och erfarenheter som man har som anhörig till en njursjuk. Delade erfarenheter tror vi stärker oss som anhörig.

 

Träffarna kan också bli en katalysator till styrelsen för fortsatt arbete för att stärka den anhöriges roll.

Sammankallande för träffarna är Sven Jonsson, styrelseledamot. Han kommer själv dela med sig lite av sina erfarenheter som anhörig till sin fru som var njursjuk.

Vi kommer tillsammans få möjlighet att samtala och lyfta frågor vi ställs inför. Vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt, vilka behov vi som anhöriga har och hur vi upplever vår situation.

Vi utgår från de ämnen och behov som just du vill prata om, men för att exemplifiera så kan det röra sig om: hur vi anpassar vardagslivet i skuggan av njursvikt som sjukdom.

 

Så välkomna att anmäla dig till träffen.

Anmälan och frågor sker till Christina, på kansliet, via epost; christina.engstrom@njurforbundet.se eller på telefon; 070-794 51 04

 

VÄLKOMMEN Sven o Christina

Julbord 2023

Söndagen den 26 november kl. 13.00, med glögg i Wärdshusparken kl. 12.30

Vi fortsatte även i år vårt traditionella julbord på Långholmen. Där det serverades allt från sill, kalla och varma rätter, till det otroligt gedigna godisbordet.

Vi träffades i Wärdshusparken klockan 12.30 där det serveras glögg och pepparkakor.
Julbordet startade klockan 13.00.

Långholmens Wärdshus ligger inrymt i Alstaviks Malmgård från 1670-talet. Här kan man avnjuta det bästa ur svensk mattradition, tillagad på lokala råvaror i en historisk fängslande miljö.

I år var det ca 45 platser bokade. Först till kvarn gällde. Betalning gick bra att göras genom insättning på NjSG`s bankgiro 5068-2350 eller Swish nummer 123 630 1329, men även att betala på plats.

 

Kostnaden för medlemmar var 250kr/person, icke medlemmar betalade 500 kr/person

 

Anmälan var senast den 20 november till Christina på 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se

 

VÄLKOMNA

Guidad tur hos Prins Eugens Waldemarsudde - Onsdag den 18 oktober,  2023

 

 

Prins Eugen (1865 – 1947) var yngsta sonen till kung Oscar II och drottning Sophia. Han visade tidigt prov på konstnärliga anlag vilket senare skulle komma att utvecklas till ett livslångt engagemang för konsten. Prins Eugen blev en central gestalt i svenskt konstliv, både som konstnär och konstsamlare. Sedan 1948 har Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården varit öppet för allmänheten som museum.

 Målerisamlingarna innehåller verk av Ernst Josephson, Anders Zorn, Julia Beck, Isaac Grûnewald, Sigrid Hjertén och Sven X:et Eriksson. Även internationella konstnärer som Edvard Munch och Auguste Rodin är företrädda.

 Den guidade turen gäller Ernst Josephsons verk.

 

Datum: Onsdag den 18 oktober,  2023, klockan 13.30, den guidade turen tar ca 1 timme.

Tid: Omkring klockan 14.30, kommer vi att fika på Café Ektorpet, om plats finns. Tyvärr går det inte att boka platser för fikat.

 

Pris: Medlemspris 100 kr, i priset ingår inträde, guidning och förhoppningsvis kaffe + bulle
Inte medlem betalar 200 kr.

Kommunikation, hitta dit: Spårvagn 7 eller buss 67 som går från Odenplan
Adress: Prins Eugens väg 6, Djurgården.

 

Anmälan sker till christina.engstrom@njurforbundet.se eller 070-794 51 04 till Christina, betalning via Swish 123 630 13 29 eller bankgiro 5068-2350, det går även bra att betala på plats.

 

VÄLKOMNA

INSTÄLLT! Fysisk anhörigträff - Tisdag den 5:e september 2023!

— OBS! —

Denna aktivitet blev denna gång tyvärr inställd på grund av för få anmälningar.

Vi återkommer om nytt datum framöver

 

/Styrelsen/Sven

 

 

Du som anhörig till en njursjuk är välkommen till vår 4:e anhörigträff. Efter önskemål så önskas en fysisk träff denna gång. Vilket medför att vi bjuder på fika! (Om det blir för få anmälningar så kan mötet ske digitalt via ett ZOOM möte)

Tisdag den 5:e september 2023, mellan kl. 18.00 – 19.30. Lokalen S:t Göransgatan 82 A Stockholm.

Träffen är till för både medlemmar och icke medlemmar.
Syftet med träffarna är att anhöriga ska få ett forum att samtala om utmaningar och erfarenheter som man har som anhörig till en njursjuk. Delade erfarenheter tror vi stärker oss som anhörig. Träffarna kan också bli en katalysator till styrelsen för fortsatt arbete för att stärka den anhöriges roll. Sammankallande för träffarna är Sven Jonsson, styrelseledamot. Han kommer själv dela med sig lite av sina erfarenheter som anhörig till sin fru som var njursjuk. Vi kommer tillsammans få möjlighet att
samtala och lyfta frågor vi ställs inför. Vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt, vilka behov vi som anhöriga har och hur vi upplever vår situation.

Vi utgår från de ämnen och behov som just du vill prata om, men för att exemplifiera så kan det röra sig om: hur vi anpassar vardagslivet i skuggan av en livshotande sjukdom. Måste jag göra avkall på sociala aktiviteter och fritidsintressen? Hur orkar jag ansvara och oron över närstående sjukdomssituation? El dyl.

Så välkomna att anmäla dig till träffen.

Anmälan och frågor sker till Christina, på kansliet, via epost; christina.engstrom@njurforbundet.se eller på telefon; 070-794 51 04
VÄLKOMMEN!
Sven o Christina

Guidad tur på Kina Slott med kaffe/te och räksmörgås.16/9-2023

En junikväll 1753 överraskades drottning Lovisa Ulrika med en fantastisk födelsedagspresent. I bortre delen av Drottningholms slottspark hade kung Adolf Fredrik i all hemlighet låtit uppföra ett lustslott i kinesisk stil. Vid den här tiden var allt kinesiskt högsta mode och de ostindiska handelskompanierna förde in mängder av te, kryddor, siden, porslin och exklusive konstföremål till Europa. Inuti slottet samsas kinesiskt inspirerande svenska möbler i rokoko med importerade kinesiska föremål. Flera rum har fortfarande kvar sina ursprungliga väggbeklädnader av kinesiskt siden och papper. Men här finns också ännu äldre kinesiska föremål, vissa är från Hedvig Eleonoras och drottning Kristinas tid, då porslinet var ofattbart dyrbart.

Vi åker från: Radisson Blu Royal Viking Hotell, Vasagatan 1, med buss.

Datum: Lördag den 16 september 2023
Tid: Bussen avgår kl. 11.30 vi träffas kl. 11.15. Fika + macka kl. 12.00, guidade turen kl. 13.30. Återresa Stockholm kl. 15.00
Pris: 200 kr/person och medlem, inte medlem 400 kr. I priset ingår bussresa, guidad tur och kaffe/te och räksmörgås.
Anmälan: Den ska ske senast den 8 september till christina.engstrom@njurforbundet.se eller telefon 070-794 51 04. Betalningen sker antingen via Swish 123 6301329, eller bankgiro 5068-2350, eller betala på plats.

VÄLKOMNA!
Christina

Guidning och Afternoon Tea på Sturehovs Slott, lördag den 6:e maj 2023.

Sturehovs Slott stod klart 1781 och har betecknats som en av landets vackraste byggnader i den gustavianska stilen. Själva slottet är i två våningar med brutet tak. Huvudbyggnaden flankeras av två flyglar som är omkring 100 år äldre. Byggnaden uppfördes av Gustav III:s finansminister Johan Liljencrantz. Arkitekt var Carl Fredrik Adelcrantz. Det inreddes med hjälp av tidens skickligaste konsthantverkare och här finns landets största samling av Mariebergskakelugnar. Slottets samling av kakelugnar är unik. Sturehov hette ursprungligen Averhulta och var en by med flera gårdar. Den högadliga Sturesläkten ägde byn under 1500- och 1600-talen och ändrade då namnet. 1899 köper Stockholm stad Sturehovs Slott. 2010 renoveras det åter då Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel hade sin bröllopslunch här dagen före bröllopet. Sturehovs Slott ligger i Norsborg.

Vi åkte från: Radisson Blu Royal Viking Hotell, Vasagatan 1, med buss

Datum: lördag den 6 maj 2023

Tid: Bussen avgick kl.12.15 vi träffas kl. 12.00. Åter Stockholm kl. 16.40

Pris: 250 kr/person och medlem, inte medlem 500 kr. I priset ingår bussresa, guidning och hela menyn för ”Afternoon tea”.

Anmälan: Ska senast ske den 28 april till, christina.engstrom@njurforbundet.se eller telefon 070-794 51 04. Betalningen sker antingen via Swish 123 6301329, eller bankgiro 5068-2350, eller betala på plats

VÄLKOMNA!

Årsmöte 2023 i Njurförbundet Stockholm Gotland - 25:e april 2023

Plats: Ersta konferens, Erstagatan 1 K, Södermalm.
Datum och tid: tisdag den 25 april 2023 klockan 18.00

Avprickning skedde från klockan 17.30 fram till 18.00.

Föredrag: Mötet inleddes med ett föredrag av hudläkaren Johan Heilborn.
– Så här inför den kommande sommaren får vi ta del av risker med solande och viktiga tips på hur vi bäst kan skydda oss. Vad ska vi vara extra observanta på m.m. Hudförändringar och speciella risker för njursjuka och de olika medicinernas inverkan m.m.
Föredraget pågick mellan 18.00 – 18.45.

Anmälan: Maila din anmälan till christina.engstrom@njurforbundet.se eller ring till vårt kansli på 070-794 51 04.

Sista anmälningsdag: måndagen den 17 april 2023

Handlingar till Årsmötet: Föredragningslista, verksamhets- och förvaltningsberättelse med tillhörande noter för verksamhetsår 2022 samt övriga handlingar kommer att skickades via mail till dem som anmält att de vill delta. Handlingar per post kan också, för dem som så önskade, rekvirerades från kansliet under första halvan av april. Man kunde också ringa direkt till Christina Engström Mörnsjö på telefon 070-794 51 04 eller maila till christina.engstrom@njurforbundet.se
Årsredovisningshandlingarna finns också publicerade på denna webbplats under länken dokument.

Förtäring: Efter årsmötet, ca. klockan 20.00 serverades en varmrätt (fisk) och efterrätt på Ersta Terrassen. Förtäring står Njurförbundet Stockholm Gotland för denna gång.
(Eventuella allergier angavs i samband med din anmälan).

Hjärtligt välkomna!

/Styrelsen

Guidad visning av Vasamuseet - 20:e april 2023

Lite om Vasamuseet: Vasa är en riktig skattkammare från 1600-talet som bjuder på en rik historia, om allt från arbete på skeppsgården till livet ombord på ett krigsskepp. År 1625 Ett ödesdigert kontrakt.
På Sveriges tron sitter den unge kungen Gustav II Adolf som har föresatt sig att dominera Östersjön. I januari 1625 tecknar kungen ett kontrakt med den holländska skeppsbyggmästare Henrik Hybertsson och dennes affärspartner Arendt De Groote om att bygga fyra skepp, två större och två mindre. Ett av de större kommer att vara Vasa. Kom med på denna guidade tur så får Du veta mer om Vasa.

När: torsdag den 20 april 2023
Tid: klockan 13.00. på Vasamuseet
Kostnad: 75 kr/person

Efter den guidade turen som tar ca. en halvtimme kan man titta på en film. Klockan 14.15 dricker vi kaffe med tilltugg på Vasamuseets restaurang. Efter fikat kan man fortsätta och vandra runt i Museet.
Betalning det går bra att Swisha på 123 630 1329, eller bankgiro 5068-2350, eller betala på plats.
Anmälan sker till Christina på christina.engstrom@njurforbundet.se eller tel 070-794 51 04, senast den 13/4-23.
VÄLKOMNA

Träff om erfarenhetsutbyte för njurtransplanterade 7 feb 2023

Tisdag den 7 februari 2023 hade Njurförbundet Stockholm Gotland en Transplantationsträff för transplanterade och deras anhöriga.
Det var 8 deltagare anmälda men pga. sjukdom och annat blev vi en liten grupp på 5 personer. Det blev fika med tilltugg och många olika frågor och många bra diskussioner.

Vi kommer att ha en ny träff eventuellt i slutet på maj månad om intresse finns?
Ni är välkomna att höra av Er till mig på christina.engstrom@njurforbundet.se eller eva@soderkvist.se det går även bra att ringa till Christina på tel. 070 – 794 51 04.
VÄLKOMNA

Digital anhörigträff 10:e januari 2023

Den 3:e anhörigträffen skedde enligt tidigare medverkans önskemål digitalt och fortsatt via ett ZOOM-möte.
Dock ser vi det positivt om vi får med fler anhöriga vid dessa träffar.

Träffen är till för både medlemmar och icke medlemmar.

Syftet med träffarna är att anhöriga ska få ett forum att samtala om utmaningar och erfarenheter som man har som anhörig till en njursjuk. Delade erfarenheter tror vi stärker oss som anhörig.
Träffarna kan också bli en katalysator till styrelsen för fortsatt arbete för att stärka den anhöriges roll.

Sammankallande för träffarna är Sven Jonsson, styrelseledamot. Han kommer själv dela med sig lite av sina erfarenheter som anhörig till sin fru som var njursjuk. Vi kommer tillsammans få möjlighet att samtala och lyfta frågor vi ställs inför. Vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt, vilka behov vi som anhöriga har och hur vi upplever vår situation.

Vi utgår från de ämnen och behov som just du vill prata om, men för att exemplifiera så kan det röra sig om: hur vi anpassar vardagslivet i skuggan av en livshotande sjukdom. Måste jag göra avkall på sociala aktiviteter och fritidsintressen? Hur orkar jag ansvara och oron över närstående sjukdomssituation? El dyl.

Vill du vara med på nästa så välkommen att anmäla dig! Preliminärt kommer den gå av stapeln i april eller maj beroende på efterfrågan.
Anmälan och frågor sker till Christina, på kansliet, via epost; christina.engstrom@njurforbundet.se eller på telefon; 070-794 51 04
VÄLKOMMEN!

Sven o Christina

Från Monica Zetterlunds torg till Ellen Keys park

Torsdag den 1 december 2022, hade vi åter en digital stadsvandring. Vi började i Sibirien i numera Monika Zetterlunds park, Monika Z bodde inte långt därifrån på Birger Jarlsgatan. Vi fortsatte sedan sakta mot Östermalm (Lärkstaden) men innan vi kom fram så passerade vi Clas på hörnet, polishuset på Surbrunnsgatan 21 samt hörde historien om den märkliga kyrkan i hörnet Odengatan och Birger Jarlsgatan.
Vi tittade även in i Frälsningsarméns syrum från 1800-talet. Vi gick förbi Vanadislunden, Cederdals Malmgård och Ellen Kays park, för att avsluta i Lärkstaden.

 

Julbordet 2022

Söndagen den 27 november träffades vi medlemmar på Långholmen för att äta och gotta oss i ett mycket gediget Julbord. Som vanligt var det mycket gott att plocka på tallriken, både från sillbordet och det kalla och varma. Och sedan avslutade man med ost, kex och godis i olika former och smaker. Alla var mycket nöjda och belåtna, och samtidigt passade vi på att vi önska varandra en God Jul.

Vi träffades i Wärdshusparken klockan 11.00 där det serverades glögg och pepparkakor.
Själva julbord startarde klockan 11.30.

Långholmens Wärdshus ligger inrymt i Alstaviks malmgård från 1670-talet. Här kan du avnjuta det bästa ur svensk mattradition, tillagad på lokala råvaror i en historiskt fängslande miljö.

I år var det 50 platser bokade.

Medlemskostnad var 250 kr/person och inte medlem betalade 500 kr/person.

 

Hjärtligt välkomna till nästa års julbord!

Guidad tur på Spårvägsmuseet

Torsdag den 27 oktober 2022, kl. 11.00

Nu har nya Spårvägsmuseet öppnat i Gasverket i Norra Djurgårdstaden. Det imponerande huset från 1893, som ritades av Ferdinand Boberg är storslaget.
På museet finns ett myller av föremål och aktiviteter, som berättar hur kollektivtrafiken påverkat livet för Stockholmarna i över 150 år.

Vi kommer att få en guidad tur på ca 1 timme, efter det fikar vi på cafét som finns på Spårvägsmuseet.

Medlemskostnad 75 kr/person i detta ingår det inträde, kaffe och smörgås.
Icke medlem 150 kr/person.
Betalningen sker via bankgiro 5068 – 2350, eller Swish 123 630 1329, det går även bra att betala på plats.

Anmälan senast den 24 oktober till Christina på 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se

Att ta sig till Spårvägsmuseet:
Buss: Åk med buss 6 eller buss 75 och hoppa av vid hållplatsen Drevgatan.
Tunnelbana: Ta tunnelbanans röda linje till station Ropsten. Välj uppgång mott Hjorthagen, det finns två uppgångar välj den mot Gasverket. Därifrån är det ca 10 minuters promenad till museet.

VÄLKOMNA!

Stockholm - i ord och bild, digital bildvisning via Zoom - Om Katarina kvarteren på Södermalm

Måndagen den 24 oktober 2022, kl. 18:00 via Zoom

Upplev de spännande Katarinakvarteren på Södermalm – Mosebacke torg, häxkvarteren, Katarina kyrka, Mäster Mikaels gata, Cornelisparken och Stigberget och hör om några av de kvinnor som bott eller verkat där genom seklerna; Emilia Gustavsson i blockmakarens hus, mamsell Josabeth Sjöberg och Anna Lindhagen, koloniträdgårdspionjären. Stockholmsguiden Eliane Högberg visar bilder och berättar.

Anmälan senast den 20 oktober till Christina på 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se
Inloggningslänken skickas därefter ut efter inkommen anmälan.

Digital anhörigträff för både medlemmar och icke medlemmar.

Tisdag den 31:a maj 2022, kl.18.00 – 19.30 genomfördes den 2:a digitala anhörigträffen

Både anhöriga och närstående till en njursjuk är välkomna till dessa träffar.

Den genomfördes digitalt via ett ZOOM-möte

Träffarna är till för både medlemmar och inte medlemmar.

Syftet med träffarna är att anhöriga och närstående ska få ett forum att samtala om utmaningar och erfarenheter som man har som anhörig/närstående till en njursjuk.

Delad erfarenhet tror vi stärker oss som anhörig.

Träffarna tror vi kan kommer bli en katalysator till styrelsen för fortsatt arbete för att stärka den anhöriges roll.

 

Sammankallande för träffarna är Sven Jonsson styrelseledamot. Han delade lite av sina erfarenheter som anhörig till sin fru som var njursjuk.

Vi fick under träffen möjlighet att samtala och lyfta frågor vi ställs inför. Vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt, vilka behov vi som anhöriga har och hur vi upplever vår situation.

 

Vi utgick ifrån de ämnen och behov som just du vill prata om, men för att exemplifiera så kan det röra sig om: hur vi anpassar vardagslivet i skuggan av en livshotande sjukdom, måste jag göra avkall på sociala aktiviteter och fritidsintressen?

Hur orkar jag ansvaret och oron över min anhöriges sjukdomssituation? etc.

 

I en rundfrågan efteråt så var alla deltagare väldigt nöjda med träffen och ser fram emot en fortsättning till hösten

 

 

VÄLKOMNA till hösten för nya träffar!

Sven o Christina

Föreläsning om kostråd, Torsdag den 19 maj 2022.

Detta var ett fysiskt möte.

Inbjudna var välkomna att ta del av kostråd och information ifrån Dietisten Caroline Wallin som föreläste för oss den 19 maj.

Legitimerad Dietist Caroline Wallin inom njurmedicin, har mångårig erfarenhet och kunskap om rätt näringstillförsel och kosthållning så att man kan förebygga och må så bra som möjligt.

 

Tid och plats

ÅttiotvåAn, S.t Göransgatan 82 A, rum 1

Torsdag den 19 maj, 2022, kl. 18.00 – 20.00

Vi bjöd på kaffe och smörgås.

Anmäl var senast den 16 maj till christina.engstrom@njurforbundet.se eller tel. 070-794 51 04.

 

VÄLKOMNA!

Årsmöte 2022 i Njurförbundet Stockholm Gotland

Äntligen har smittspridningen av coronaviruset börjat avta.
Därför anordnade NjSG årets årsmöte som ett så kallat hybridmöte.

Det betyder att vi dels öppnade upp för att ha årsmötet fysiskt på plats, dels ger
en möjlighet för de som hellre vill ansluta digitalt.
Vi använde då ett digitalt ”verktyg” som heter ZOOM och som kunde användas både från en dator och från en mobiltelefon.

Datum för Årsmötet: måndag den 25 april 2022

Tidpunkt: Själva mötet startade kl. 18.00, men redan från 17.30 kunde man logga in och bli avprickad,
och ZOOM-mötet öppnade samtidigt så att du i lugn och ro kunde logga in och se att det fungerar.

Vid mötet deltog 13 stycken medlemmar via Zoom.

Plats för det fysiska mötet: Föreningslokalen på S:t Göransgatan 82 A, Kungsholmen.
Här fanns också ny utrustning för att webbsända mötet och koppla upp
för dem som ansluter digitalt.

Förtäring: En lättare förtäring kommer att serveras till dem som är närvarande i
lokalen. (Ange eventuella allergier i samband med din anmälan nedan).

Anmälan: Anmälan var till (christina.engstrom@njurforbundet.se) eller
till vårt kansli på 070-794 51 04.

Sista anmälningsdag: Onsdag den 20 april kl. 17.00.
Handlingar till Årsmötet: Föredragningslista mm samt verksamhets- och förvaltningsberättelse
med tillhörande noter för år 2021 kommer skickades till dem som anmälde att de ville delta.
Handlingar kunde också, för dem som så önskade, rekvireras från kansliet
under första halvan av april.
Genom Christina Engström Mörnsjö på telefon 070-794 5104
eller mail till christina.engstrom@njurforbundet.se

Årsredovisningshandlingarna publiceras på
regionförbundets webbsida: www.njurforbundet.se välj regionförbund
Njurförbundet Stockholm Gotland.

Inloggning till mötet: Inloggningslänk till mötet för de som ansluter digitalt via ZOOM skickades efter anmälan till angiven mailadress tillsammans med en kortfattad
beskrivning ”Instruktioner om möten via ZOOM”

Allmänt om Zoommöten: Om det är första gången du var med i ett möte via ZOOM och kände
dig osäker så finns det gott om guider på internet.
Här är till exempel en länk till en kort instruktionsfilm på svenska:

Dagträffar med Rörelse och motion

På grund av lågt antal deltagare så blev dessa inställda. Så får vi se vad om intresset och anmälningar stiger igen framöver.

Varmt Välkomna på dagträff med Rörelse och Motion för ditt välbefinnande!

Under ledning av friskvårdspedagogen Sonja Schlyter får vi tips och råd för enkla rörelser för hemmamotion med en timmes rörelseglädje till medryckande musik, stående eller sittande på en stol. Det väljer du själv.

Allt avpassat för både kvinnor och män i alla åldrar i en rymlig lokal med god möjlighet till avstånd mellan deltagarna.
Tag lämpligen med kläder som du kan röra dig lätt i.
Efter träningspasset avslutar med en gemensam frukt- och pratstund och erfarenhetsutbyte.

Aktiviteten är avgiftsfri för medlemmar.
Tid: kl. 13.00 – 15.00
Plats: S.t Göransgatan 82 A, genomförs tillsammans med patientföreningen ILCO.
När: Följande fyra måndagar 2022 med nystart den:
7:e mars
sedan följer följande datum
21:a mars
4:e april
25:e april

Intresseanmälan sker till Christina på kansliet, om möjligt senast onsdag den 2:e mars på tel. 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se

Välkomna!

Digital vandring - Stockholm - i ord och bild: Södra DJURGÅRDSSTADEN!

Digital visning via Zoom

Datum: Torsdagen den 3 mars 2022
Tid: kl. 18.00.

Kunglig jaktpark, varvsverksamhet, välbekant nöjescentrum – Djurgårdsstaden har en spännande historia. Här finns vacker träkåksbebyggelse, smala gränder och spännande torg.
Området är en del av Nationalstadsparken. Stockholmsguiden Eliane Högberg kommer att berätta om husen, varven och människorna och en ”förbjuden” kärlekshistoria.

 

Inloggningslänk skickades till de anmälda någon dag innan visningen.

 

  

Digital Anhörigträff - Tisdagen den 7 december 2021

Du som anhörig och närstående till en njursjuk är välkommen till vår 1:a anhörigträff.
Den kommer ske digitalt via ett Zoom-möte,
tisdagen den 7 december 2021, mellan kl.18-19.30.
Efter att du anmält dig till Sven (se nedan), så får du en länk till det digitala Zoom-mötet.

Träffarna är till för både medlemmar och inte medlemmar.

Syftet med träffarna är att anhöriga och närstående ska få ett forum att samtala om utmaningar och erfarenheter som man har som anhörig/närstående till en njursjuk.
Delad erfarenhet tror vi stärker oss som anhöriga.
Träffarna kan också bli en katalysator till styrelsen för fortsatt arbete för att stärka den anhöriges roll.

Sammankallande för träffarna är Sven Jonsson styrelseledamot. Han kommer själv dela lite av sina erfarenheter som anhörig till sin fru som var njursjuk.
Vi kommer tillsammans få möjlighet att samtala och lyfta frågor vi ställs inför, vad som fungerar bra och vad som fungerar dåligt, vilka behov vi som anhöriga har och hur vi upplever vår situation.

Så välkommen att anmäla dig till träffen.
Ett tips inför mötet är ta fram en kopp kaffe eller te, så träffs vi tisdagen den 7:e dec på ett digitalt möte där vi fokuserar på behoven för oss som anhöriga

Anmälan och frågor sker till Sven, på epost: njsg@svenjonsson.com 

Välkomna!
Sven o Christina

JULBORD, LÅNGHOLMEN, söndagen den 21 november 2021

Tyvärr måste vi meddela att de platser till årets julbord som fanns till förfogande, de blev snabbt uppbokade vilket innebär att vi inte kan ta in fler personer. 

I år gör vi ett nytt försök att återuppta vår tradition med att anordna ett julbord. I samarbete med restaurangen genomför vi det mer Corona-anpassat. För allas trygghet så har vi försökt arrangera julbordet för att bland annat motverka trängsel.

Vi träffas i Wärdshusparken klockan 11.30 där det serveras glögg och pepparkakor.
Julbord startar klockan 12.00.

Sillbuffén med sill och lax mm kommer att serveras direkt vid borden för att undvika den inledande trängseln. Vi kommer också att placeras i eget avskilt utrymme i restaurangen och möbleringen kommer att vara luftigare placerad. De övriga rätterna hämtas på vanligt sätt, men här är det viktigt att hålla rimliga avstånd. Något som vi nu har tränat på de senaste ett och ett halvt åren.

Kostnad för medlem 250 kr och inte medlem 500 kr

Det finns denna gång 40 platser bokade för att möjliggöra en glesare sittning. Först till kvarn gäller och betalning går bra att göra genom insättning på NjSG´s bankgiro
5068-2350 eller att betalning sker på plats.

Anmälan sker till Christina på kansliet senast den 12 november på mobil 070-794 51 04 eller e-post christina.engstrom@njurforbundet.se

HJÄRTLIGT VÄLKOMMNA!

Digital Stadsvandring: Stockholm – i ord och bild ”ÖSTRA KUNGSHOLMEN” torsdagen den 28 oktober 2021

Denna digitala stadsvandring innehöll bl.a.:

Munklägret, Svältholmen, Dysterholmen – öknamn på en idag spännande stadsdel, en gång i tiden en utkant av staden. Vi hör bland annat om Eldkvarn, Stadshuset, Serafimerlasarettet, Myntverket, Kungsholms kyrka, Kungsklippan, Piperska muren, Sankt Eriks bryggeri och om några av de personer som bott eller verkat där.
Kungsholmen – hantverkarnas, sjukhusens, industriernas och innovationernas ö.

Aktiviteten genomfördes Torsdagen den 28 oktober kl. 18:00 via Zoom.

Anmälan skedde till Christina på kansliet, christina.engstrom@njurforbundet.se eller 070-794 51 04

Välkomna!

Den 12:e Nationella Njurkonferensen som har tema ”Ny njurforskning som inger hopp” 'är genomförd.

Välkommen till 12:e Nationella Njurkonferensen som har tema ”Ny njurforskning som inger hopp”.

Den 23 oktober 2021 kommer Njurförbundet i Västsverige att genomföra sin 12:e Nationella Njurkonferens. Nationella Njurkonferensen arrangeras av Njurförbundet Västsverige i samverkan med Insamlingsstiftelsen Njurfonden, GelinStiftelsen och IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.

Det är ett högintressant program och årets konferens genomförs som en s.k. Hybridkonferens. Det innebär att du kan delta digitalt från din hemdator eller smartphone.

Följ konferensen på Youtube lördagen den 23 okt. mellan klockan 10.00 – 14.30.
Ingen avgift! Fullständigt program och anmälan finns på www.njurkonferens.se.
Sista anmälningsdag är den 15 oktober, 2021.

Så snart din anmälan inkommit skickas en bekräftelse.

Årsmötet NjSG den 29 april 2021

Njurförbundet Stockholm Gotland hade sitt ordinarie årsmöte den 29 april. I år liksom under 2020 tvingades vi på grund av pandemin åter ha det som ett digitalt årsmöte via plattformen Zoom. Mötet inleddes med ett föredrag av riksförbundets verksamhetschef Sara Norman som beskrev Njurförbundets ärenden och pågående verksamhet. Mycket handlade förstås om pandemin och de skrivelser och påtryckningar som Njurförbundet har genomfört under de senaste året. Och de framgångar som det medfört för njursjuka under coronapandemin. Gå gärna in på Förbundets webbsida för ytterligare information om aktuella händelser .

Därefter vidtog det ordinarie årsmötet med sedvanlig behandling av året som gått. Årsredovisning för 2020 godkändes och den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Alla handlingar kring mötet inklusive mötesprotokoll finns nu också upplagt på vår webbsida (njurforbundet.se/foreningar/stockholm-gotland). Verksamhetsplan och budget för det kommande året fastslogs. Avgiften för medlemskap för 2022 behölls oförändrad, 300 kronor per 12-månader.

Kallelse till årsmöte 2021 i Njurförbundet Stockholm Gotland

På grund av Covid-19 viruset och med hänsyn till er medlemmar har vi beslutat att även i år genomföra 2021 års Årsmöte i vår förening digitalt. Vi kommer att använda ett digitalt ”verktyg” som heter ZOOM och som kan användas både från en dator och från en mobiltelefon.

Datum för Årsmöte: torsdag den 29 april 2021
Tidpunkt:
Själva mötet startar kl. 18.00, men redan från 17.30 är ZOOM-mötet öppet så att du i lugn och ro kan logga in och se att det fungerar.

Inledande föredrag:
Vi inleder med ett kortare föredrag om Njurförbundets riksorganisations verksamhet. Vi räknar med att föredrag och Årsmötet tillsammans tar ca en och en halv timme.

Anmälan:
Maila din anmälan till (christina.engstrom@njurforbundet.se) eller ring till vårt kansli på 070-794 51 04.

Sista anmälningsdag:
Måndagen den 26 april kl. 17.00. Obs! Ange din mailadress och ditt telefonnummer.

Handlingar till Årsmötet
Föredragningslista mm samt verksamhets- och förvaltningsberättelse med tillhörande noter för år 2020 kommer att skickas till dem som anmält att de vill delta.
Handlingar kan också, för dem som så önskar, rekvireras från kansliet under första halvan av april. Ring i så fall direkt till Christina Engström Mörnsjö på telefon 070-794 5104 eller maila till christina.engstrom@njurforbundet.se
Årsredovisningshandlingarna finns att tillgå under fliken Dokument.

Inloggning till mötet
Inloggningslänk till mötet via ZOOM skickas efter anmälan till angiven mailadress tillsammans med en kortfattad beskrivning ”Instruktioner om möten via ZOOM”

Allmänt om Zoommöten
Om det är första gången du ska gå med i ett möte via ZOOM och känner dig osäker finns det gott om guider på internet. Här är till exempel en länk till en kort instruktionsfilm på svenska: www.youtube.com/watch?v=PcUgz-j3SPI.

Hjärtligt välkomna/Styrelsen

Digital Stadsvandring i Gamla Stan den 24 feb 2021

Onsdagen den 24 februari, 2021 så anordnade föreningen en digital stadsvandring i Gamla Stan med guiden Eliane Högberg. Det var första gången som föreningen anordnade en digital vandring, i dessa tider och med Corona Pandemin måste man testa nya vägar.
Vi var 19 personer som deltog i ”vandringen”, som gick till på följande sätt. Man knappade in sig på en länk i ZOOM som Eliane hade skickat till mig, och som jag sedan vidarebefordrade
till de deltagare som anmält sig till vandringen. Sedan var det bara att lyssna och titta på bilderna som visades om Gamla Stan på en dator eller mobiltelefon.
Vandringen var mycket tydlig, lättsam och innehållsrik med många nya intressanta uppgifter även för oss inbodda stockholmare. Presentationen höll på i ungefär en timme.

Inbjudan digital stadsvandring i Gamla Stan

Onsdagen den 24:e februari 2021, klockan 18.00 kommer Njurförbundet Stockholm Gotland ha en Digital Stadsvandring i Gamla Stan med guiden Eliane Högberg, via ett mötesforum som heter ZOOM.

Om Du känner för att delta i denna Stadsvandring måste Du anmäla Dig till Christina Engström Mörnsjö på mail christina.engstrom@njurforbundet.se så hon sen kan returnera inloggningsuppgifter till Dig under vecka 8 (22–28 februari).

Aktiviteten kommer att hålla på ca 1 timme.

Vår guide Eiliane kommer att finnas vid datorn ca 15 minuter före om Du vill koppla upp Dig och se att tekniken fungerar. Frågor spar vi till efter presentationen.

Om man inte har dator och vill vara med på det digitala mötet laddar man ner ZOOM via App Store (Iphone) eller via Play butik (Android) i god tid före mötet.
Inför själva mötet klickar Du på den länk som kommer skickas till Dig så kommer Du in på mötet via din telefon, dator eller läsplatta.

Om Du har några frågor om uppkoppling med mera kan Du skriva till Christinas mailadress se ovan.

VÄLKOMNA

Årsmöte 2020 i Njurförbundet Stockholm Gotland genomfördes digitalt via Zoom den 17 september-2020

Årets årsmöte var som vanligt tänkt att hållas under april månad, men som vi tidigare har meddelat så tvingades vi, precis som för de flesta organisationer, att senarelägga årsmötet.
Dessutom p.g.a. kvardröjande effekter av Covid-19 viruset och med hänsyn till er medlemmar genomfördes 2020 års Årsmöte i vår förening digitalt.

Deltagare var 13 stycken.  Årsmötet gick igenom enligt tidigare utsänd dagordning, vilket bl.a. innebar genomgång av årsredovisningen, revisionsberättelsen, fastställande av resultat och balansräkning samt beslut om ansvarsfrihet för styrelsen avseende år 2019.
Extra roligt var att vi på årsmötet fick in en ny fantastisk person till vår styrelse; Elvira Gardell. VI hoppas inom kort få kunna presentera henne lite mer på våran webb.

Protokollet från årsmötet kommer inom kort att finnas under fliken dokument.

Nu kör vi igång igen med 2020:s aktiviteter. Varmt Välkomna på dagträff ”Rörelse och Motion” för Ditt Välbefinnande!

Under ledning av friskvårdspedagogen Sonja Schlyter får vi Tips och Råd för hemmabruk samt en timmes rörelseglädje till medryckande musik, stående eller sittande vid din stol.
Allt passar både kvinnor och män i alla åldrar. Klädsel är valfri bara Du kan röra Dig lätt. Vi avslutar med en gemensam frukt-och pratstund. Aktiviteten är gratis.
Tid: Kl. 13.00 – 15.00
Plats: S.t Göransgatan 82 A, genomförs tillsammans med patientföreningen ILCO.
När: Följande sex måndagar under 2020:
20 januari
3 februari
17 februari
2 mars
16 mars
30 mars
Anmälan sker till Christina på kansliet, senast måndag den onsdag den 15 januari
på tel. 08- 653 39 10, 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se .
Det finns förstås även en möjlighet att ansluta senare.
Meddela bara kansliet ett par dagar i förväg så att vi hinner ta med rätt mängd frukt m.m.
VÄLKOMNA!

Välkomna till Persisk Kulturafton och ett föredrag om persiska mattor. 12 december 2019

Kina Jacobsson är en av de främsta specialisterna i Sverige på persiska mattor. Under sina aftnar håller hon föredrag om dessa hantverk i kombination med detta berättar hon om den persiska kulturen. Syfte med kvällen är att lära Er om olika persiska mattors ursprung, hur de framställs och om människorna bakom dessa konstverk.

Det bjuds på persisk buffé, såväl varmt som kallt, rött eller vitt vin, vatten kaffe och kaka.

Plats: Hornsgatan 94 T-bana Zinkensdamm
Dag: torsdag den 12 december 2019, klockan 18.00 – ca 21.00. Vi träffas klockan 17.30.
Kostnad: för medlemmar 150 kr och inte medlemmar 200 kr

Denna aktivitet gäller principen ”först till kvarn”, vi har bokat 10 platser.

Anmälan sker till Christina 070-794 51 04, eller christina.engstrom@njurforbundet.se senast den torsdag den 28 november.
Det går bra att betala på plats eller bankgiro 5068-2350.

VÄLKOMNA

Nu är det dags att anmäla sig till årets Julbord på Långholmens värdshus, söndagen den 24 november 2019

Lite Historik!
Långholmen har alltid varit känd för sitt fängelse. Här låg ursprungligen en malmgård, uppförd år 1670 av bryggaråldermannen Jochum Ahlstedt. Malmgården, som idag inrymmer Långholmens Wärdshus, fungerade senare som spinnhus, närmare bestämt under åren 1724-1827. I spinnhuset placerades kvinnor som gjort sig skyldiga till lösdriveri, bettleri och lösaktigt leverne.

Vi träffas i Wärdshusparken klockan 12.30 där det serveras glögg och pepparkakor.
Julbord äter vi klockan 13.00

Kostnad för medlem 300 kr och inte medlem 600 kr

Det finns 40 platser bokade, så var ute i god tid,
betalning görs bäst på bankgiro 5068-2350 men kan också tas upp på plats.
Anmälan sker till Christina på kansliet senast den 15 november
på telefonnummer 653 39 10, mobil 070-794 51 04 eller e-post christina.engstrom@njurforbundet.se

HJÄRTLIGT VÄLKOMMNA

PÅMINNELSE - Varmt Välkomna på dagträff med ”Rörelse och Motion” för ditt välbefinnande. Hösten 2019

Vi fortsätter även under hösten 2019 med vårt lättare gym-pass ett par gånger i månaden. Under ledning av friskvårdspedagogen Sonja Schlyter får vi Tips och Råd för hemmabruk samt en timmes rörelseglädje till medryckande musik, stående eller sittande vid din stol.

Allt passar både kvinnor och män i alla åldrar. Klädsel är valfri bara Du kan röra Dig lätt. Vi avslutar med en gemensam frukt-och pratstund. Aktiviteten är gratis.
Tid: Kl. 13.00 – 15.00 Plats: S.t Göransgatan 82 A, genomförs tillsammans med patientföreningen ILCO.

När: Följande två måndagar den:

2 december
16 december
Anmälan sker till Christina på kansliet, senast måndag den 16 september på tel. 08-653 39 10, 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se
VÄLKOMNA!

Inbjudan till föreläsning den 24 oktober 2019, om donations- och transplantationsfrågor

Den 24 oktober 2019 får vi besök av ledningen för Regionalt Donationscentrum (RDC) i Stockholmsregionen. Medlemmar och andra intresserade är hjärtlig välkomna till en mycket intressant och spännande kväll.

RDC är en regionövergripande verksamhet med uppdrag att optimera organ- och vävnadsarbetet i regionen. RDC ansvarar för att utveckla och stärka donationsarbetet i regionen för att öka möjligheterna för svårt sjuka patienter att bli transplanterade. För att kunna uppfylla detta viktiga uppdrag sker ett nära samarbete med regionens alla intensivvårdsavdelningar, transplantationsverksamheten och andra berörda. RDC är inspirerat av framgångsrika verksamheter i andra delar av världen, men är det första i sitt slag i Sverige.

Linda Gyllström Krekula

Från RDC kommer:
Linda Gyllström Krekula, medicine doktor och verksamhetschef
Öystein Jynge, Transplantationskoordinator

Det kommer också att finnas tid och möjlighet till frågor.
Plats: S:t Göransgatan 82 A, ring på rum 1
Tid: Den 24 oktober kl 18:00 – 20:00

Vi bjuder på enklare förtäring, kaffe, te och andra förfriskningar.
Anmälan om deltagande sker till kansliet Christina 08-653 3910, 070-794 5104 eller christina.engstrom@njurforbundet.se senast den 21 oktober, detta för att trygga tillgången på förtäring till
alla.
Alla hjärtligt välkomna!

Kom med och upptäck Storkyrkan

Välkommen till Storkyrkan vid Slottet för en guidad tur.

Precis vid Kungliga Slottet, mitt i Gamla Stan ligger sedan 700 år tillbaks Storkyrkan.

Måndagen den 14 oktober 2019 kl. 16.00 – 17.00 har Du möjlighet att se och lyssna in om Storkyrkans historia.
Aktiviteten är avgiftsfri.

I Storkyrkan har Kungen krönts och prinsar och prinsessor har gift sig. Det finns många sevärdheter i denna kyrka. Domkyrkokaplan Kristina Ljunggren kommer att guida oss.
Efter visningen går vi till ett Café för kaffe och eftersnack!

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA

Ålandsresan lördagen den 21 september 2019

På lördagen den 21 september träffades 30 deltagare på City Terminalen för att tillsammans åka buss till Kapellskär och sedan färjan M/S Rosella till Mariehamn för en dagskryssning
När vi kom till Kapellskär sken solen och alla var på ett mycket gott humör. Vi trodde att vi skulle kunna få åka med bussen ombord på båten, men på grund av olycksrisken på bildäck fick i vi gå av och gå ombord. Klokt tänkt. Väl ombord serverades det en riklig buffé. Det var ganska många helgresenärer så kön var mycket lång till buffén.

Efter maten var det fria aktiviteter. En del gick till danssalongen och några gick och handlade. Andra slog sig ned och pratade. Vi hade ett konferensrum där man kunde vila sig och även stoppa i sig en del godsaker, som vår konferensvärd hade ställt dit.

Vi var tillbaks till Stockholm vid ca 21.15
Vid pennan/Christina

Resa Kapellskär – Mariehamn med M/S Rosella, Lördagen den 21 september 2019.

Resa Kapellskär – Mariehamn med M/S Rosella
Lördagen den 21 september 2019.

Kom på en kryssning med Njurförbundet Stockholm Gotland och ILCO Stockholms län från Kapellskär till Mariehamn över Ålandshav under sensommaren.
Vi åker buss från Cityterminalen till Kapellskär, eventuellt kommer bussen att tas ombord på båten, annars väntar den i hamn för att ta oss hem igen till Stockholm.

Bussen avgår från Cityterminalen klockan: 13.00. Vi träffas ca klockan 12.30.
Bussen anländer Kapellskär 14.15
Båten avgår klockan 14.45.

Buffé serveras klockan 14.45 och i den ingår (mat, inkl. öl, vin, läsk, juice och kaffe/te)

Återresa från Mariehamn klockan 18.30.
Ankomst Kapellskär klockan 20.00. Åter i Stockholm ca 21.25

Det kommer att finnas ett konferensrum ombord som vi planerar att använda för ett föredrag.
Pris för medlemmar 200 kr/person och inte medlem 300 kr
Betalning sker antingen på NjSGs bankgiro 5068-2350, eller på plats.
Anmälan sker till Christina på kansliet på mobil nr. 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se   före den 3 september.

VÄLKOMNA OMBORD

Mariefred och Guidad tur på Gripsholms slott 25 maj 2019

Lördagen den 25 maj 2019 åkte ett gäng damer och herrar från Njurförbundet Stockholm Gotland och patientföreningen ILCO på en resa till Mariefred och Gripsholms slott.
Det var ömsom sol och regn, men humöret var på topp. När vi kom till Mariefred började vi med att få en guidad tur på Slottet, som var mycket intressant och lärorik. Gripsholms slott är ett kungligt slott vid Mälaren, strax utanför Mariefreds gamla stadskärna. Slottet ägs av Svenska staten och Gripsholms slott inrymmer Statens porträttsamling med över 5 000 verk, med exempel på porträttkonstens förändringar från 1500-talet och fram till nutid.
Efter den guidade turen gick vi bort till Gripsholms Värdshus och åt en mycket god och näringsrik lunch som behövdes efter allt travande på slottet. Vi hann även med en liten tur i Mariefred innan bussen åter gick tillbaka till Stockholm.

Vid pennan/Christina

NjSG´s årsmöte 2019

Den 25 april 2019 avhölls Njurförbundet Stockholm Gotlands 49:de årsmöte. Denna gång på Essinge konferens. Kvällen inleddes med ett föredrag om närståenderollen till kroniskt sjuka av Eskil Degsell. Föredraget var både uppskattat, informativt och en gripande berättelse om hur vardagen kan förändras för en familj när någon drabbas av långvarig sjukdom.
Föreningen arbetar för att vi framöver ska följa upp med någon ytterligare informationskväll kring närståenderollen.

Därefter vidtog det ordinarie årsmötet med sedvanlig behandling av året som gått. Årsredovisning för 2018 godkändes och den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Alla handlingar kring mötet inklusive mötesprotokoll finns nu också upplagt på vår webbsida (njurforbundet.se/foreningar/stockholm-gotland). Verksamhetsplan och budget för det kommande året fastslogs. Avgiften för medlemskap för 2020 behölls oförändrad.

Valen till styrelse för föreningen resulterade i att tre nya ledamöter och en ny suppleant invaldes, samtidigt avtackades de avgående ledamöterna. Du kan se namn och kontaktuppgifter för den nya styrelsen i en tabell ovan i detta informationsblad. Där framgår också vilka roller som beslöts och tilldelas på det följande konstitueringsmötet.

Kvällen avslutades med en lättare måltid och ett tillfälle att umgås och utbyta erfarenheter kring vardag och njursjukdom.

/Björn

Lasse Åbergs Museum 14 februari 2019

Torsdagen den 14 februari 2019, på alla hjärtats dag, åkte 14 deltagare buss till Åbergs museum.
Vädret var inget vidare men det gjorde inget för vi skulle vara inomhus.

Vi skulle börja med att äta lunch, men vi var lite tidiga så vi besökte shoppen. När vi kom
fram var självaste Lass Åberg där, några handlade då och vissa sparade handlandet till senare,
och det skrevs autografer på kort, tavlor och disktrasor.

Efter lunchen fick vi en guidad tur bland olika leksaker, tavlor och kläder som Åberg har haft
på sig i sina filmer. På museet fanns även en del utrustning som varit med i hans filmer. Vid
klockan tre gick bussen tillbaks till Stockholm efter en mycket givande dag med mycket prat.

Vid pennan/Christina

Kom med på en guidad tur till Lasse Åbergs Museum

Lasse Åbergs Museum i Bålsta är en gammal 1800-tals ladugård som har genomgått en stilig renovering och är världens enda konst-, serie- och leksaksmuseum med egen djungel.
Här finns en fantastisk samling serieinspirerad konst och serieorginal på väggarna. En av världens främsta antika Disneysamling och Trazankoja i tre våningar med rutschbana, hängbro och Hemliga Arnes labb. Här hittar du en utställning med rekvisita, foton och kostymer från filmerna om den gänglige nörden Stig-Helmer.

När: torsdag den 14 februari 2019.
Avreseplats: Vasagatan 16 (ungefär mitt emot Centralstationen). Bussen är framkörd kl. 10.35 och avgår 10.45.
Kostnad: 250 kr. I priset ingår buss + lunch och guidad tur på Åbergs Museum. Icke medlem betalar 400 kr.
Återresa: Bussen går åter till Stockholm från Åbergs Museum kl. 16.00m

Anmälan sker till Christina på kansliet 08-653 39 10, mobil 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se senast den 4 februari. Betalning sker antingen via bankgiro 5068-2350, eller på bussen.

Varmt välkomna!

Rörelse och motion för ditt välbefinnande - Våren 2019

Varmt välkomna på dagträff ”Rörelse och Motion för ditt välbefinnande”!
Under ledning av friskvårdspedagogen Sonja Schlyter får vi tips och råd för hemmabruk samt en timmes rörelseglädje till medryckande musik, stående eller sittande vid din stol. Allt passar både kvinnor och män i alla åldrar. Klädsel är valfri bara du kan röra dig lätt. Vi avslutar med en gemensam frukt- och pratstund. Aktiviteten är gratis.

Tid: Kl. 13.00–15.00
Plats: S.t Göransgatan 82 A. Genomförs tillsammans med patientföreningen ILCO.
När: Följande åtta måndagar:
21 januari, 4 februari, 18 februari, 4 mars, 18 mars, 1 april, 29 april, 6 maj.

Anmälan sker till Christina på kansliet, senast måndagen den 14 januari 2019 på tel. 08-653 39 10, 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se

Välkomna!

Föredraget om Blodtryck och Blodbrist! 25 oktober 2018

Torsdagen den 25 oktober 2018 anordnade NjSG en föreläsning om blodtryck och blodbrist. Föreläsare var Fredrik Dunér, patientflödeschef och överläkare vid Njurmedicin Karolinska Universitetssjukhuset.

Fredrik Dunér pratade om högt blodtryck vilket kan vara en tidig indikation på framtida risk för njurskada/njursvikt. Behandlingar, mediciner, effekter och biverkningar beskrevs på ett tydligt och begripligt sätt. Fredrik pratade även om blodbristens inverkan på kroppen, åtgärder, behandlingsmetoder m.m. Det fanns också tillfälle till en hel del diskussioner och möjligheter att få svar på olika frågor i ämnet som ställdes från åhörarna/medlemmarna.

Föreläsningen var mycket uppskattad, bra och väldigt innehållsrik. Vi var ca 40 deltagare på föreläsningen, dvs fullsatt i lokalen.

I anslutning till föreläsningen bjöd föreningen på kaffe och smörgåsar.

Vid pennan/ Christina

Njurkonferensen i Göteborg 5-6 oktober 2018

I år var det dags för den elfte nationella njurkonferensen i Göteborg. Ett arrangemang av Njurförbundet i Västsverige och som anordnas vartannat år. Temat denna gång var ”Forskning och framsteg i njurvården”. Målgrupper för konferensen var alla medlemmar i Njurförbundet, sjukvårdspersonal, industrin och beslutsfattare inom hälso- och sjukvård.

Från Njurförbundet Stockholm Gotland deltog delar av styrelsen samt 8 övriga medlemmar.

Programmet var väl sammansatt. Både intressant och givande information presenterades på ett lättillgängligt sätt som ibland kryddades med inslag av välriktad humor

Hela programmet för konferensen och allt som rörde arrangemanget finns på en egen hemsida .

/Björn

Lätt Gymnastik - stående eller sittande, Hösten 2018.

Njurförbundet Stockholm Gotland kommer att fortsätta med fem pass lätt gymnastik även under hösten. Lätt gymnastik går bra att utföra både ståendes och sittandes.

Gymnastiken börjar:
Måndag den 10 september 2018, klockan 13.00.
Måndag den 24 september 2018,  klockan 13.00.
Måndag den 8 oktober 2018,  klockan 13.00.
Måndag den 22 oktober 2018,  klockan 13.00.
Måndag den 5 november 2018, klockan 13.00.

Gymnastiken kommer att utföras på S.t Göransgatan 82. Det är bra om man har med sig ett par inneskor.
Anmälan sker till Christina på tel. 070-794 51 04, 08-653 39 10 eller christina.engstrom@njurforbundet.se före onsdag den 5 september.
VÄLKOMNA!

Syningedagarna 27-30 augusti 2018.

Nu är vi hemkomna från några otroligt värdefulla dagar på Syninge. Husen ligger lantligt vid den nedlagda järnvägen mellan Rimbo och Norrtälje. Den gamla banvallen används flitigt av oss för promenader.

Vi har serverats mycket god mat och hembakat kaffebröd som avnjutits tillsammans med kaffe och te bland äppelträd i trädgården.

Vi fick besök av en sjukgymnast som själv är transplanterad två gånger, Thomas Lepistö. Han pratade om vikten att träna och vi fick ställa frågor. Han gav oss många förslag på enkel träning. Gör t.ex. några extra uppresningar varje gång Du reser Dig från stolen. Gärna fem; varje gång Träna balans genom att stå ihop med fötterna och blunda samtidigt. Ett tips från Thomas om balansen är mycket dålig stå i ett hörn av rummet med antingen en stol eller rullatorn framför sig så man inte ramlar.

Vi hann också med en utflykt till Norrtälje i det vackra vädret. Tack till alla fantastiska deltagare som delat med Er av Era liv och erfarenheter i de ständigt pågående samtalen under Syningedagarna.

Vi vet att det var flera som av olika skäl inte kunde närvara i år, men hoppas att Ni och många andra kan närvara nästa år.

/Kerstin

Rehabiliteringsdagar på Syninge kursgård vecka 35 2018

Välkomna att anmäla er till rehabiliteringsdagar på Syninge kursgård, vecka 35 (måndag den 27/8 2018 tom torsdag den 30/8 2018.) Kostnaden för dessa dagar är 1200 kr för medlemmar.
Om du tycker att detta låter intressant så går det bra att anmäla sig till Christina på kansliet, tel. 08-653 39 10, 070-794 51 04 eller via mail christina.engstrom@njurforbundet.se
I hjärtat av Roslagens natursköna kulturbygd ligger Syninge kursgård. Kursgården ligger ca 1.5 mil sydväst om Norrtälje i Stockholms län.

VÄLKOMMEN

Almedalen 2018

Almedalsveckan
I år, liksom för två år sedan var Njurförbundet representerat under Almedalsveckan i Visby. Riksorganisationen för Njurförbundet hade ett eget tält bemannat av såväl läkare som sköterskor och medlemmar från Njurförbundet. Möjligheten till att kolla blodtryck och att genomföra urinprov lockade en hel del besökare. Avsikten var att tydliggöra betydelsen av tidig upptäckt när det gäller eventuella kroniska njurbesvär.

Njurförbundet deltog också i debatter och föreläsningar som arrangeras under veckan. Medlemmar från Gotlandssektionen var också behjälpliga med att synliggöra Njurförbundet och vår verksamhet. Jag vill här rikta ett särskilt tack för den insatsen.

Insamlingsstiftelsen Njurfondens verksamhet delade utrymmet i tältet och fanns också med för att belysa och marknadsföra dess viktiga insats när det gäller forskningens betydelse för den framtida njursjukvården.

Guidad tur på Nynäs Slott!

Lördagen den 26 maj 2018 begav sig 23 glada medlemmar till Nynäs Slott som ligger norr om Tystberga efter gamla Södertäljevägen. Solen sken från en klarblå himmel. Vi började dagen med att få en guidad tur på Slottet. Slottet har ägts av olika adelsfamiljer som till exempel Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten. Det var en mycket bra och intressant guidning.
Efter guidningen åt vi en utsökt lunch på Orangeriet. Efter lunchen kunde man vandra runt på ägorna som tillhör Nynäs Slott och handla i blomsteraffären och souvenirbutiken.
Bussen gick tillbaks till Stockholm vid 15-tiden efter ett underbart besök på Nynäs Slott.

Vid pennan /Christina

Kallelse till årsmöte 2018

Tid: Tisdagen den 27 mars 2018. OBS datum!
Plats: Långholmen Konferens (Långholmsmuren 20)

Program
Kl 17.30 Samling och avprickning
Kl 18.00 Årsmöte
Ca kl 19.20 Middag

Handlingar
Verksamhets- och förvaltningsberättelse, föredragningslista, resultat- och balansräkning med tillhörande noter för år 2017 samt förslag till justerade stadgar, finns tillgängliga för utdelning i samband med mötet. De kan också laddas ned via länkarna nedan, eller rekvireras från kansliet från mitten av mars. Ring i så fall direkt till Christina Engström-Mörnsjö på telefon 08-653 3910, 070-794 5104 eller maila till christina.engstrom@njurforbundet.se.

Föredragningslista
Förslag från styrelsen
Stockholm Gotland Årsredovisning 2017
Förslag till reviderade stadgar Stockholm Gotland

Anmälan till middag
Efter årsmötet serveras middag.
Meny: Fisk som huvudrätt samt kaffe och kaka
Om ni önskar vegetariskt alternativ, var god meddela kansliet i samband med anmälan.

För de som önskar delta i middagen krävs att de är föranmälda. Anmäl er senast måndagen den 19 mars 2018 till Njurförbundet Stockholm Gotlands kansli. Se ”Kontakta oss”.

Egenavgiften för middagen är 150 kr per person eller 300 kr för icke medlem. Avgiften sätts lämpligen in på Njurförbundet Stockholm Gotlands bankgiro 5068-2350. Ange namn och antal personer. I undantagsfall kan avgiften betalas i samband med middagen.

Glöm inte att betala medlemsavgiften innan årsmötet.

Hjärtligt välkomna!
Styrelsen

Föreläsning om njurtransplantation

Den 16 januari 2018 hölls en föreläsning om njurtransplantation vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge om aktuella nyheter på transplantationsområdet.

Innehåll

 • Statistik och historik, utvecklingen av njurtransplantationer.
  Docent och patientflödeschef Njurtransplantation, Lars Wennberg
 • Njurtransplantation till äldre.
  Spec läkare i njurmedicin och internmedicin, Helen Erlandsson
 • Immuniserade patienter.
  Överläkare och transplantationskirurg, Torbjörn Lundgren
 • Biosenescence (biologiskt åldrande vid kronisk njursvikt).
  Professor i njurmedicin, Peter Stenvinkel
 • Patienterfarenheter, förbättrad livskvalitet.
  Vice ordförande Njurförbundet Stockholm Gotland och njurtransplanterad, Lars Rekke

Moderator: Ordförande Njurförbundet, Håkan Hedman