Årsmötet NjSG den 29 april 2021

Njurförbundet Stockholm Gotland hade sitt ordinarie årsmöte den 29 april. I år liksom under 2020 tvingades vi på grund av pandemin åter ha det som ett digitalt årsmöte via plattformen Zoom. Mötet inleddes med ett föredrag av riksförbundets verksamhetschef Sara Norman som beskrev Njurförbundets ärenden och pågående verksamhet. Mycket handlade förstås om pandemin och de skrivelser och påtryckningar som Njurförbundet har genomfört under de senaste året. Och de framgångar som det medfört för njursjuka under coronapandemin. Gå gärna in på Förbundets webbsida för ytterligare information om aktuella händelser .

Därefter vidtog det ordinarie årsmötet med sedvanlig behandling av året som gått. Årsredovisning för 2020 godkändes och den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Alla handlingar kring mötet inklusive mötesprotokoll finns nu också upplagt på vår webbsida (njurforbundet.se/foreningar/stockholm-gotland). Verksamhetsplan och budget för det kommande året fastslogs. Avgiften för medlemskap för 2022 behölls oförändrad, 300 kronor per 12-månader.

Kallelse till årsmöte 2021 i Njurförbundet Stockholm Gotland

På grund av Covid-19 viruset och med hänsyn till er medlemmar har vi beslutat att även i år genomföra 2021 års Årsmöte i vår förening digitalt. Vi kommer att använda ett digitalt ”verktyg” som heter ZOOM och som kan användas både från en dator och från en mobiltelefon.

Datum för Årsmöte: torsdag den 29 april 2021
Tidpunkt:
Själva mötet startar kl. 18.00, men redan från 17.30 är ZOOM-mötet öppet så att du i lugn och ro kan logga in och se att det fungerar.

Inledande föredrag:
Vi inleder med ett kortare föredrag om Njurförbundets riksorganisations verksamhet. Vi räknar med att föredrag och Årsmötet tillsammans tar ca en och en halv timme.

Anmälan:
Maila din anmälan till (christina.engstrom@njurforbundet.se) eller ring till vårt kansli på 070-794 51 04.

Sista anmälningsdag:
Måndagen den 26 april kl. 17.00. Obs! Ange din mailadress och ditt telefonnummer.

Handlingar till Årsmötet
Föredragningslista mm samt verksamhets- och förvaltningsberättelse med tillhörande noter för år 2020 kommer att skickas till dem som anmält att de vill delta.
Handlingar kan också, för dem som så önskar, rekvireras från kansliet under första halvan av april. Ring i så fall direkt till Christina Engström Mörnsjö på telefon 070-794 5104 eller maila till christina.engstrom@njurforbundet.se
Årsredovisningshandlingarna finns att tillgå under fliken Dokument.

Inloggning till mötet
Inloggningslänk till mötet via ZOOM skickas efter anmälan till angiven mailadress tillsammans med en kortfattad beskrivning ”Instruktioner om möten via ZOOM”

Allmänt om Zoommöten
Om det är första gången du ska gå med i ett möte via ZOOM och känner dig osäker finns det gott om guider på internet. Här är till exempel en länk till en kort instruktionsfilm på svenska: www.youtube.com/watch?v=PcUgz-j3SPI.

Hjärtligt välkomna/Styrelsen

Digital Stadsvandring i Gamla Stan den 24 feb 2021

Onsdagen den 24 februari, 2021 så anordnade föreningen en digital stadsvandring i Gamla Stan med guiden Eliane Högberg. Det var första gången som föreningen anordnade en digital vandring, i dessa tider och med Corona Pandemin måste man testa nya vägar.
Vi var 19 personer som deltog i ”vandringen”, som gick till på följande sätt. Man knappade in sig på en länk i ZOOM som Eliane hade skickat till mig, och som jag sedan vidarebefordrade
till de deltagare som anmält sig till vandringen. Sedan var det bara att lyssna och titta på bilderna som visades om Gamla Stan på en dator eller mobiltelefon.
Vandringen var mycket tydlig, lättsam och innehållsrik med många nya intressanta uppgifter även för oss inbodda stockholmare. Presentationen höll på i ungefär en timme.

Inbjudan digital stadsvandring i Gamla Stan

Onsdagen den 24:e februari 2021, klockan 18.00 kommer Njurförbundet Stockholm Gotland ha en Digital Stadsvandring i Gamla Stan med guiden Eliane Högberg, via ett mötesforum som heter ZOOM.

Om Du känner för att delta i denna Stadsvandring måste Du anmäla Dig till Christina Engström Mörnsjö på mail christina.engstrom@njurforbundet.se så hon sen kan returnera inloggningsuppgifter till Dig under vecka 8 (22–28 februari).

Aktiviteten kommer att hålla på ca 1 timme.

Vår guide Eiliane kommer att finnas vid datorn ca 15 minuter före om Du vill koppla upp Dig och se att tekniken fungerar. Frågor spar vi till efter presentationen.

Om man inte har dator och vill vara med på det digitala mötet laddar man ner ZOOM via App Store (Iphone) eller via Play butik (Android) i god tid före mötet.
Inför själva mötet klickar Du på den länk som kommer skickas till Dig så kommer Du in på mötet via din telefon, dator eller läsplatta.

Om Du har några frågor om uppkoppling med mera kan Du skriva till Christinas mailadress se ovan.

VÄLKOMNA

Årsmöte 2020 i Njurförbundet Stockholm Gotland genomfördes digitalt via Zoom den 17 september-2020

Årets årsmöte var som vanligt tänkt att hållas under april månad, men som vi tidigare har meddelat så tvingades vi, precis som för de flesta organisationer, att senarelägga årsmötet.
Dessutom p.g.a. kvardröjande effekter av Covid-19 viruset och med hänsyn till er medlemmar genomfördes 2020 års Årsmöte i vår förening digitalt.

Deltagare var 13 stycken.  Årsmötet gick igenom enligt tidigare utsänd dagordning, vilket bl.a. innebar genomgång av årsredovisningen, revisionsberättelsen, fastställande av resultat och balansräkning samt beslut om ansvarsfrihet för styrelsen avseende år 2019.
Extra roligt var att vi på årsmötet fick in en ny fantastisk person till vår styrelse; Elvira Gardell. VI hoppas inom kort få kunna presentera henne lite mer på våran webb.

Protokollet från årsmötet kommer inom kort att finnas under fliken dokument.

Nu kör vi igång igen med 2020:s aktiviteter. Varmt Välkomna på dagträff ”Rörelse och Motion” för Ditt Välbefinnande!

Under ledning av friskvårdspedagogen Sonja Schlyter får vi Tips och Råd för hemmabruk samt en timmes rörelseglädje till medryckande musik, stående eller sittande vid din stol.
Allt passar både kvinnor och män i alla åldrar. Klädsel är valfri bara Du kan röra Dig lätt. Vi avslutar med en gemensam frukt-och pratstund. Aktiviteten är gratis.
Tid: Kl. 13.00 – 15.00
Plats: S.t Göransgatan 82 A, genomförs tillsammans med patientföreningen ILCO.
När: Följande sex måndagar under 2020:
20 januari
3 februari
17 februari
2 mars
16 mars
30 mars
Anmälan sker till Christina på kansliet, senast måndag den onsdag den 15 januari
på tel. 08- 653 39 10, 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se .
Det finns förstås även en möjlighet att ansluta senare.
Meddela bara kansliet ett par dagar i förväg så att vi hinner ta med rätt mängd frukt m.m.
VÄLKOMNA!

Välkomna till Persisk Kulturafton och ett föredrag om persiska mattor. 12 december 2019

Kina Jacobsson är en av de främsta specialisterna i Sverige på persiska mattor. Under sina aftnar håller hon föredrag om dessa hantverk i kombination med detta berättar hon om den persiska kulturen. Syfte med kvällen är att lära Er om olika persiska mattors ursprung, hur de framställs och om människorna bakom dessa konstverk.

Det bjuds på persisk buffé, såväl varmt som kallt, rött eller vitt vin, vatten kaffe och kaka.

Plats: Hornsgatan 94 T-bana Zinkensdamm
Dag: torsdag den 12 december 2019, klockan 18.00 – ca 21.00. Vi träffas klockan 17.30.
Kostnad: för medlemmar 150 kr och inte medlemmar 200 kr

Denna aktivitet gäller principen ”först till kvarn”, vi har bokat 10 platser.

Anmälan sker till Christina 070-794 51 04, eller christina.engstrom@njurforbundet.se senast den torsdag den 28 november.
Det går bra att betala på plats eller bankgiro 5068-2350.

VÄLKOMNA

Nu är det dags att anmäla sig till årets Julbord på Långholmens värdshus, söndagen den 24 november 2019

Lite Historik!
Långholmen har alltid varit känd för sitt fängelse. Här låg ursprungligen en malmgård, uppförd år 1670 av bryggaråldermannen Jochum Ahlstedt. Malmgården, som idag inrymmer Långholmens Wärdshus, fungerade senare som spinnhus, närmare bestämt under åren 1724-1827. I spinnhuset placerades kvinnor som gjort sig skyldiga till lösdriveri, bettleri och lösaktigt leverne.

Vi träffas i Wärdshusparken klockan 12.30 där det serveras glögg och pepparkakor.
Julbord äter vi klockan 13.00

Kostnad för medlem 300 kr och inte medlem 600 kr

Det finns 40 platser bokade, så var ute i god tid,
betalning görs bäst på bankgiro 5068-2350 men kan också tas upp på plats.
Anmälan sker till Christina på kansliet senast den 15 november
på telefonnummer 653 39 10, mobil 070-794 51 04 eller e-post christina.engstrom@njurforbundet.se

HJÄRTLIGT VÄLKOMMNA

PÅMINNELSE - Varmt Välkomna på dagträff med ”Rörelse och Motion” för ditt välbefinnande. Hösten 2019

Vi fortsätter även under hösten 2019 med vårt lättare gym-pass ett par gånger i månaden. Under ledning av friskvårdspedagogen Sonja Schlyter får vi Tips och Råd för hemmabruk samt en timmes rörelseglädje till medryckande musik, stående eller sittande vid din stol.

Allt passar både kvinnor och män i alla åldrar. Klädsel är valfri bara Du kan röra Dig lätt. Vi avslutar med en gemensam frukt-och pratstund. Aktiviteten är gratis.
Tid: Kl. 13.00 – 15.00 Plats: S.t Göransgatan 82 A, genomförs tillsammans med patientföreningen ILCO.

När: Följande två måndagar den:

2 december
16 december
Anmälan sker till Christina på kansliet, senast måndag den 16 september på tel. 08-653 39 10, 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se
VÄLKOMNA!

Inbjudan till föreläsning den 24 oktober 2019, om donations- och transplantationsfrågor

Den 24 oktober 2019 får vi besök av ledningen för Regionalt Donationscentrum (RDC) i Stockholmsregionen. Medlemmar och andra intresserade är hjärtlig välkomna till en mycket intressant och spännande kväll.

RDC är en regionövergripande verksamhet med uppdrag att optimera organ- och vävnadsarbetet i regionen. RDC ansvarar för att utveckla och stärka donationsarbetet i regionen för att öka möjligheterna för svårt sjuka patienter att bli transplanterade. För att kunna uppfylla detta viktiga uppdrag sker ett nära samarbete med regionens alla intensivvårdsavdelningar, transplantationsverksamheten och andra berörda. RDC är inspirerat av framgångsrika verksamheter i andra delar av världen, men är det första i sitt slag i Sverige.

Linda Gyllström Krekula

Från RDC kommer:
Linda Gyllström Krekula, medicine doktor och verksamhetschef
Öystein Jynge, Transplantationskoordinator

Det kommer också att finnas tid och möjlighet till frågor.
Plats: S:t Göransgatan 82 A, ring på rum 1
Tid: Den 24 oktober kl 18:00 – 20:00

Vi bjuder på enklare förtäring, kaffe, te och andra förfriskningar.
Anmälan om deltagande sker till kansliet Christina 08-653 3910, 070-794 5104 eller christina.engstrom@njurforbundet.se senast den 21 oktober, detta för att trygga tillgången på förtäring till
alla.
Alla hjärtligt välkomna!

Kom med och upptäck Storkyrkan

Välkommen till Storkyrkan vid Slottet för en guidad tur.

Precis vid Kungliga Slottet, mitt i Gamla Stan ligger sedan 700 år tillbaks Storkyrkan.

Måndagen den 14 oktober 2019 kl. 16.00 – 17.00 har Du möjlighet att se och lyssna in om Storkyrkans historia.
Aktiviteten är avgiftsfri.

I Storkyrkan har Kungen krönts och prinsar och prinsessor har gift sig. Det finns många sevärdheter i denna kyrka. Domkyrkokaplan Kristina Ljunggren kommer att guida oss.
Efter visningen går vi till ett Café för kaffe och eftersnack!

HJÄRTLIGT VÄLKOMNA

Ålandsresan lördagen den 21 september 2019

På lördagen den 21 september träffades 30 deltagare på City Terminalen för att tillsammans åka buss till Kapellskär och sedan färjan M/S Rosella till Mariehamn för en dagskryssning
När vi kom till Kapellskär sken solen och alla var på ett mycket gott humör. Vi trodde att vi skulle kunna få åka med bussen ombord på båten, men på grund av olycksrisken på bildäck fick i vi gå av och gå ombord. Klokt tänkt. Väl ombord serverades det en riklig buffé. Det var ganska många helgresenärer så kön var mycket lång till buffén.

Efter maten var det fria aktiviteter. En del gick till danssalongen och några gick och handlade. Andra slog sig ned och pratade. Vi hade ett konferensrum där man kunde vila sig och även stoppa i sig en del godsaker, som vår konferensvärd hade ställt dit.

Vi var tillbaks till Stockholm vid ca 21.15
Vid pennan/Christina

Resa Kapellskär – Mariehamn med M/S Rosella, Lördagen den 21 september 2019.

Resa Kapellskär – Mariehamn med M/S Rosella
Lördagen den 21 september 2019.

Kom på en kryssning med Njurförbundet Stockholm Gotland och ILCO Stockholms län från Kapellskär till Mariehamn över Ålandshav under sensommaren.
Vi åker buss från Cityterminalen till Kapellskär, eventuellt kommer bussen att tas ombord på båten, annars väntar den i hamn för att ta oss hem igen till Stockholm.

Bussen avgår från Cityterminalen klockan: 13.00. Vi träffas ca klockan 12.30.
Bussen anländer Kapellskär 14.15
Båten avgår klockan 14.45.

Buffé serveras klockan 14.45 och i den ingår (mat, inkl. öl, vin, läsk, juice och kaffe/te)

Återresa från Mariehamn klockan 18.30.
Ankomst Kapellskär klockan 20.00. Åter i Stockholm ca 21.25

Det kommer att finnas ett konferensrum ombord som vi planerar att använda för ett föredrag.
Pris för medlemmar 200 kr/person och inte medlem 300 kr
Betalning sker antingen på NjSGs bankgiro 5068-2350, eller på plats.
Anmälan sker till Christina på kansliet på mobil nr. 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se   före den 3 september.

VÄLKOMNA OMBORD

Mariefred och Guidad tur på Gripsholms slott 25 maj 2019

Lördagen den 25 maj 2019 åkte ett gäng damer och herrar från Njurförbundet Stockholm Gotland och patientföreningen ILCO på en resa till Mariefred och Gripsholms slott.
Det var ömsom sol och regn, men humöret var på topp. När vi kom till Mariefred började vi med att få en guidad tur på Slottet, som var mycket intressant och lärorik. Gripsholms slott är ett kungligt slott vid Mälaren, strax utanför Mariefreds gamla stadskärna. Slottet ägs av Svenska staten och Gripsholms slott inrymmer Statens porträttsamling med över 5 000 verk, med exempel på porträttkonstens förändringar från 1500-talet och fram till nutid.
Efter den guidade turen gick vi bort till Gripsholms Värdshus och åt en mycket god och näringsrik lunch som behövdes efter allt travande på slottet. Vi hann även med en liten tur i Mariefred innan bussen åter gick tillbaka till Stockholm.

Vid pennan/Christina

NjSG´s årsmöte 2019

Den 25 april 2019 avhölls Njurförbundet Stockholm Gotlands 49:de årsmöte. Denna gång på Essinge konferens. Kvällen inleddes med ett föredrag om närståenderollen till kroniskt sjuka av Eskil Degsell. Föredraget var både uppskattat, informativt och en gripande berättelse om hur vardagen kan förändras för en familj när någon drabbas av långvarig sjukdom.
Föreningen arbetar för att vi framöver ska följa upp med någon ytterligare informationskväll kring närståenderollen.

Därefter vidtog det ordinarie årsmötet med sedvanlig behandling av året som gått. Årsredovisning för 2018 godkändes och den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. Alla handlingar kring mötet inklusive mötesprotokoll finns nu också upplagt på vår webbsida (njurforbundet.se/foreningar/stockholm-gotland). Verksamhetsplan och budget för det kommande året fastslogs. Avgiften för medlemskap för 2020 behölls oförändrad.

Valen till styrelse för föreningen resulterade i att tre nya ledamöter och en ny suppleant invaldes, samtidigt avtackades de avgående ledamöterna. Du kan se namn och kontaktuppgifter för den nya styrelsen i en tabell ovan i detta informationsblad. Där framgår också vilka roller som beslöts och tilldelas på det följande konstitueringsmötet.

Kvällen avslutades med en lättare måltid och ett tillfälle att umgås och utbyta erfarenheter kring vardag och njursjukdom.

/Björn

Lasse Åbergs Museum 14 februari 2019

Torsdagen den 14 februari 2019, på alla hjärtats dag, åkte 14 deltagare buss till Åbergs museum.
Vädret var inget vidare men det gjorde inget för vi skulle vara inomhus.

Vi skulle börja med att äta lunch, men vi var lite tidiga så vi besökte shoppen. När vi kom
fram var självaste Lass Åberg där, några handlade då och vissa sparade handlandet till senare,
och det skrevs autografer på kort, tavlor och disktrasor.

Efter lunchen fick vi en guidad tur bland olika leksaker, tavlor och kläder som Åberg har haft
på sig i sina filmer. På museet fanns även en del utrustning som varit med i hans filmer. Vid
klockan tre gick bussen tillbaks till Stockholm efter en mycket givande dag med mycket prat.

Vid pennan/Christina

Kom med på en guidad tur till Lasse Åbergs Museum

Lasse Åbergs Museum i Bålsta är en gammal 1800-tals ladugård som har genomgått en stilig renovering och är världens enda konst-, serie- och leksaksmuseum med egen djungel.
Här finns en fantastisk samling serieinspirerad konst och serieorginal på väggarna. En av världens främsta antika Disneysamling och Trazankoja i tre våningar med rutschbana, hängbro och Hemliga Arnes labb. Här hittar du en utställning med rekvisita, foton och kostymer från filmerna om den gänglige nörden Stig-Helmer.

När: torsdag den 14 februari 2019.
Avreseplats: Vasagatan 16 (ungefär mitt emot Centralstationen). Bussen är framkörd kl. 10.35 och avgår 10.45.
Kostnad: 250 kr. I priset ingår buss + lunch och guidad tur på Åbergs Museum. Icke medlem betalar 400 kr.
Återresa: Bussen går åter till Stockholm från Åbergs Museum kl. 16.00m

Anmälan sker till Christina på kansliet 08-653 39 10, mobil 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se senast den 4 februari. Betalning sker antingen via bankgiro 5068-2350, eller på bussen.

Varmt välkomna!

Rörelse och motion för ditt välbefinnande - Våren 2019

Varmt välkomna på dagträff ”Rörelse och Motion för ditt välbefinnande”!
Under ledning av friskvårdspedagogen Sonja Schlyter får vi tips och råd för hemmabruk samt en timmes rörelseglädje till medryckande musik, stående eller sittande vid din stol. Allt passar både kvinnor och män i alla åldrar. Klädsel är valfri bara du kan röra dig lätt. Vi avslutar med en gemensam frukt- och pratstund. Aktiviteten är gratis.

Tid: Kl. 13.00–15.00
Plats: S.t Göransgatan 82 A. Genomförs tillsammans med patientföreningen ILCO.
När: Följande åtta måndagar:
21 januari, 4 februari, 18 februari, 4 mars, 18 mars, 1 april, 29 april, 6 maj.

Anmälan sker till Christina på kansliet, senast måndagen den 14 januari 2019 på tel. 08-653 39 10, 070-794 51 04 eller christina.engstrom@njurforbundet.se

Välkomna!

Föredraget om Blodtryck och Blodbrist! 25 oktober 2018

Torsdagen den 25 oktober 2018 anordnade NjSG en föreläsning om blodtryck och blodbrist. Föreläsare var Fredrik Dunér, patientflödeschef och överläkare vid Njurmedicin Karolinska Universitetssjukhuset.

Fredrik Dunér pratade om högt blodtryck vilket kan vara en tidig indikation på framtida risk för njurskada/njursvikt. Behandlingar, mediciner, effekter och biverkningar beskrevs på ett tydligt och begripligt sätt. Fredrik pratade även om blodbristens inverkan på kroppen, åtgärder, behandlingsmetoder m.m. Det fanns också tillfälle till en hel del diskussioner och möjligheter att få svar på olika frågor i ämnet som ställdes från åhörarna/medlemmarna.

Föreläsningen var mycket uppskattad, bra och väldigt innehållsrik. Vi var ca 40 deltagare på föreläsningen, dvs fullsatt i lokalen.

I anslutning till föreläsningen bjöd föreningen på kaffe och smörgåsar.

Vid pennan/ Christina

Njurkonferensen i Göteborg 5-6 oktober 2018

I år var det dags för den elfte nationella njurkonferensen i Göteborg. Ett arrangemang av Njurförbundet i Västsverige och som anordnas vartannat år. Temat denna gång var ”Forskning och framsteg i njurvården”. Målgrupper för konferensen var alla medlemmar i Njurförbundet, sjukvårdspersonal, industrin och beslutsfattare inom hälso- och sjukvård.

Från Njurförbundet Stockholm Gotland deltog delar av styrelsen samt 8 övriga medlemmar.

Programmet var väl sammansatt. Både intressant och givande information presenterades på ett lättillgängligt sätt som ibland kryddades med inslag av välriktad humor

Hela programmet för konferensen och allt som rörde arrangemanget finns på en egen hemsida .

/Björn

Lätt Gymnastik - stående eller sittande, Hösten 2018.

Njurförbundet Stockholm Gotland kommer att fortsätta med fem pass lätt gymnastik även under hösten. Lätt gymnastik går bra att utföra både ståendes och sittandes.

Gymnastiken börjar:
Måndag den 10 september 2018, klockan 13.00.
Måndag den 24 september 2018,  klockan 13.00.
Måndag den 8 oktober 2018,  klockan 13.00.
Måndag den 22 oktober 2018,  klockan 13.00.
Måndag den 5 november 2018, klockan 13.00.

Gymnastiken kommer att utföras på S.t Göransgatan 82. Det är bra om man har med sig ett par inneskor.
Anmälan sker till Christina på tel. 070-794 51 04, 08-653 39 10 eller christina.engstrom@njurforbundet.se före onsdag den 5 september.
VÄLKOMNA!

Syningedagarna 27-30 augusti 2018.

Nu är vi hemkomna från några otroligt värdefulla dagar på Syninge. Husen ligger lantligt vid den nedlagda järnvägen mellan Rimbo och Norrtälje. Den gamla banvallen används flitigt av oss för promenader.

Vi har serverats mycket god mat och hembakat kaffebröd som avnjutits tillsammans med kaffe och te bland äppelträd i trädgården.

Vi fick besök av en sjukgymnast som själv är transplanterad två gånger, Thomas Lepistö. Han pratade om vikten att träna och vi fick ställa frågor. Han gav oss många förslag på enkel träning. Gör t.ex. några extra uppresningar varje gång Du reser Dig från stolen. Gärna fem; varje gång Träna balans genom att stå ihop med fötterna och blunda samtidigt. Ett tips från Thomas om balansen är mycket dålig stå i ett hörn av rummet med antingen en stol eller rullatorn framför sig så man inte ramlar.

Vi hann också med en utflykt till Norrtälje i det vackra vädret. Tack till alla fantastiska deltagare som delat med Er av Era liv och erfarenheter i de ständigt pågående samtalen under Syningedagarna.

Vi vet att det var flera som av olika skäl inte kunde närvara i år, men hoppas att Ni och många andra kan närvara nästa år.

/Kerstin

Rehabiliteringsdagar på Syninge kursgård vecka 35 2018

Välkomna att anmäla er till rehabiliteringsdagar på Syninge kursgård, vecka 35 (måndag den 27/8 2018 tom torsdag den 30/8 2018.) Kostnaden för dessa dagar är 1200 kr för medlemmar.
Om du tycker att detta låter intressant så går det bra att anmäla sig till Christina på kansliet, tel. 08-653 39 10, 070-794 51 04 eller via mail christina.engstrom@njurforbundet.se
I hjärtat av Roslagens natursköna kulturbygd ligger Syninge kursgård. Kursgården ligger ca 1.5 mil sydväst om Norrtälje i Stockholms län.

VÄLKOMMEN

Almedalen 2018

Almedalsveckan
I år, liksom för två år sedan var Njurförbundet representerat under Almedalsveckan i Visby. Riksorganisationen för Njurförbundet hade ett eget tält bemannat av såväl läkare som sköterskor och medlemmar från Njurförbundet. Möjligheten till att kolla blodtryck och att genomföra urinprov lockade en hel del besökare. Avsikten var att tydliggöra betydelsen av tidig upptäckt när det gäller eventuella kroniska njurbesvär.

Njurförbundet deltog också i debatter och föreläsningar som arrangeras under veckan. Medlemmar från Gotlandssektionen var också behjälpliga med att synliggöra Njurförbundet och vår verksamhet. Jag vill här rikta ett särskilt tack för den insatsen.

Insamlingsstiftelsen Njurfondens verksamhet delade utrymmet i tältet och fanns också med för att belysa och marknadsföra dess viktiga insats när det gäller forskningens betydelse för den framtida njursjukvården.

Guidad tur på Nynäs Slott!

Lördagen den 26 maj 2018 begav sig 23 glada medlemmar till Nynäs Slott som ligger norr om Tystberga efter gamla Södertäljevägen. Solen sken från en klarblå himmel. Vi började dagen med att få en guidad tur på Slottet. Slottet har ägts av olika adelsfamiljer som till exempel Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten. Det var en mycket bra och intressant guidning.
Efter guidningen åt vi en utsökt lunch på Orangeriet. Efter lunchen kunde man vandra runt på ägorna som tillhör Nynäs Slott och handla i blomsteraffären och souvenirbutiken.
Bussen gick tillbaks till Stockholm vid 15-tiden efter ett underbart besök på Nynäs Slott.

Vid pennan /Christina

Kallelse till årsmöte 2018

Tid: Tisdagen den 27 mars 2018. OBS datum!
Plats: Långholmen Konferens (Långholmsmuren 20)

Program
Kl 17.30 Samling och avprickning
Kl 18.00 Årsmöte
Ca kl 19.20 Middag

Handlingar
Verksamhets- och förvaltningsberättelse, föredragningslista, resultat- och balansräkning med tillhörande noter för år 2017 samt förslag till justerade stadgar, finns tillgängliga för utdelning i samband med mötet. De kan också laddas ned via länkarna nedan, eller rekvireras från kansliet från mitten av mars. Ring i så fall direkt till Christina Engström-Mörnsjö på telefon 08-653 3910, 070-794 5104 eller maila till christina.engstrom@njurforbundet.se.

Föredragningslista
Förslag från styrelsen
Stockholm Gotland Årsredovisning 2017
Förslag till reviderade stadgar Stockholm Gotland

Anmälan till middag
Efter årsmötet serveras middag.
Meny: Fisk som huvudrätt samt kaffe och kaka
Om ni önskar vegetariskt alternativ, var god meddela kansliet i samband med anmälan.

För de som önskar delta i middagen krävs att de är föranmälda. Anmäl er senast måndagen den 19 mars 2018 till Njurförbundet Stockholm Gotlands kansli. Se ”Kontakta oss”.

Egenavgiften för middagen är 150 kr per person eller 300 kr för icke medlem. Avgiften sätts lämpligen in på Njurförbundet Stockholm Gotlands bankgiro 5068-2350. Ange namn och antal personer. I undantagsfall kan avgiften betalas i samband med middagen.

Glöm inte att betala medlemsavgiften innan årsmötet.

Hjärtligt välkomna!
Styrelsen

Föreläsning om njurtransplantation

Den 16 januari 2018 hölls en föreläsning om njurtransplantation vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge om aktuella nyheter på transplantationsområdet.

Innehåll

 • Statistik och historik, utvecklingen av njurtransplantationer.
  Docent och patientflödeschef Njurtransplantation, Lars Wennberg
 • Njurtransplantation till äldre.
  Spec läkare i njurmedicin och internmedicin, Helen Erlandsson
 • Immuniserade patienter.
  Överläkare och transplantationskirurg, Torbjörn Lundgren
 • Biosenescence (biologiskt åldrande vid kronisk njursvikt).
  Professor i njurmedicin, Peter Stenvinkel
 • Patienterfarenheter, förbättrad livskvalitet.
  Vice ordförande Njurförbundet Stockholm Gotland och njurtransplanterad, Lars Rekke

Moderator: Ordförande Njurförbundet, Håkan Hedman