Läkemedel

Viktigt med rätt mediciner

Vid njursvikt är medicinerna en mycket viktig del av behandlingen! Målet med behandlingen är att:

  • Bromsa fortsatt försämring av njurfunktionen.
  • Förebygga och behandla komplikationer till njursvikt.

Som njursjuk måste man ofta ta en hel del olika läkemedel. Det är angeläget att hålla reda på dessa och veta hur och när man ska ta dem.

Du har en jätteviktig roll, för det är du som ska ta medicinerna! Oftast är det flera olika preparat som ska tas varje dag, ibland vid olika tider. Och det har stor betydelse för din hälsa att det blir rätt, och att du känner dig trygg med din behandling! Därför är det också viktigt att:

  • du förstår varför du tar de olika medicinerna – vad de gör för nytta och hur de påverkar kroppen
  • du känner dig välkommen att när som helst kunna diskutera medicineringen med din läkare eller sjuksköterska.

Det är också viktigt att du berättar för din njurläkare om du ordinerats läkemedel av annan läkare (t.ex. på vårdcentralen) eller om du blivit rekommenderad hälsokostpreparat. Det finns nämligen både läkemedel och hälsokostpreparat som är direkt olämpliga vid nedsatt njurfunktion.

Känner du inte igen namnet på den medicin du hämtar ut på apoteket? Apoteket byter av kostnadsskäl ibland ut ordinerat läkemedel mot ett billigare alternativ. Detta byte får dock endast göras till identiskt lika preparat, så kallade synonympreparat. 

Läs mer om dina läkemedel

På fass.se kan du söka på ditt läkemedel för att bl.a. se vilken grupp det tillhör. Via läkemedelsgruppen kan du hitta synonympreparat
Om du drabbas av magsjuka med kräkningar, diarréer eller misstänker att du inte får i dig tillräckligt med vätska bör du kontakta sjukhuset/läkare, som då kan ställning till eventuella justeringar av dina mediciner.

Ordning och reda på medicinerna!

Läkemedel är effektiva – om man följer ordinationen. Det är viktigt att man tar rätt dos av rätt medicin i rätt tid. Som njursjuk har man ofta en hel del olika mediciner att hålla reda på. Det finns hjälpmedel i form av dosetter där man kan ha en veckas mediciner överskådligt samlade. Det finns olika modeller av dosetter att köpa på apotek, hälsokost- eller internetbutik.

Du kan läsa mer på:
www.dosett.com

UNDERSIDOR

Blodet

Blodfetter

Blodsalter

Blodtryck

Försurning av blodet

Gikt

Kalcium/Fosfatbalansen

Klåda

Vaccinationer

Vitaminer

Övriga njurskyddande läkemedel