Läkemedel

Läkemedel vid nedsatt njurfunktion

Vid njursvikt är medicinerna en mycket viktig del av behandlingen. Ofta behövs en hel del olika läkemedel. Det är angeläget att hålla reda på dessa och veta hur och när man ska ta dem. Målet med behandlingen är att:

  • Bromsa fortsatt försämring av njurfunktionen.
  • Förebygga och behandla komplikationer till njursvikt.

Du har en jätteviktig roll, för det är du som ska ta medicinerna. Oftast är det flera olika preparat som ska tas varje dag, ibland vid olika tider. Eftersom behandlingen har betydelse för din hälsa är det viktigt att du känner dig trygg med din behandling och att det blir rätt. Därför är det också viktigt att:

  • du förstår varför du tar de olika medicinerna – vad de gör för nytta och hur de påverkar kroppen
  • du känner dig välkommen att när som helst kunna diskutera medicineringen med din läkare eller sjuksköterska.

Det är också viktigt att du berättar för din njurläkare om du ordinerats läkemedel av annan läkare (t.ex. på vårdcentralen) eller om du blivit rekommenderad hälsokostpreparat. Det finns nämligen både läkemedel och hälsokostpreparat som är direkt olämpliga vid nedsatt njurfunktion.

Känner du inte igen namnet på den medicin du hämtar ut på apoteket? Apoteket byter av kostnadsskäl ibland ut ordinerat läkemedel mot ett billigare alternativ. Detta byte får dock endast göras till identiskt lika preparat, så kallade synonympreparat. 

Läs mer om dina läkemedel

På fass.se kan du söka på ditt läkemedel för att bland annat se vilken grupp det tillhör. Via läkemedelsgruppen kan du hitta synonympreparat

Ordning och reda på medicinerna

Läkemedel är effektiva – om man följer ordinationen. Det är viktigt att man tar rätt dos av rätt medicin i rätt tid. Som njursjuk har man ofta en hel del olika mediciner att hålla reda på. Det finns hjälpmedel i form av dosetter där man kan ha en veckas mediciner överskådligt samlade. Det finns olika modeller av dosetter att köpa på apotek, hälsokost- eller internetbutik.

Du kan läsa mer på:
www.dosett.com

Under länkarna nedan har vi gjort en sammanfattning av de vanligaste typerna av läkemedel som används vid njursvikt. Tänk på att din läkare kan ordinera andra läkemedel än de vi tar upp här, exempelvis immunhämmande läkemedel, cellgifter och kortison. Här namnges inte de enskilda läkemedlen, utan de olika läkemedelsgrupperna. Fråga din läkare eller sjuksköterska om de mediciner som du använder.

Blodet

Blodfetter

Blodsalter

Blodtryck

Försurning av blodet

Gikt

Kalcium/Fosfatbalansen

Klåda

Vaccinationer

Vitaminer

Övriga njurskyddande läkemedel