Årsmöte 2024

ÅRSMÖTE
Vallinska gården, Kryddgårdsgatan 8A, Enköping

Lördag 23 mars 2024, kl. 10.30

Vi träffades på Vallinska gården där vi började med kaffe och hembakat bröd. Årsmöte leddes av ordförande för Funktionsrätt Västmanland Magnus Agestav: Stort tack för din medverkan. Efter årsmötet fick vi en kort redovisning av Funktionsrätts verksamhet.
Dagen avslutades med en mycket god italiensk lunch i centrala Enköping.

 

Motioner 2024

Motioner inför årsmötet 2024

Enligt våra stadgar ska motioner lämnas till styrelsen senast den sista december. Då vi inte har erhållit några motioner förlänger vi möjligheten att lämna in dem senast 2024-01-31.

Skicka motionerna till norramalardalen@njurforbundet.se

  Styrelsen!

Julbord 2023

Julbord i Uppsala saluhall

lördag den 9 dec 2023, kl. 12.30

med avslutning på Carolina Rediviva

Bussresan startar från Västerås kl. 10.00 via Enköping med ankomst till Uppsala ca kl. 11.15 med återresa kl. 16.00. Före julbordet kan du strosa runt i Uppsala eller i Saluhallen där det finns bageri, ostbod, fiskbod mm.

Efter julbordet gör vi ett besök på Carolina Rediviva universitetsbibliotek.

  Välkomna! 

 

 

Höstlunch 2023

Höstlunch i Västerås och Uppsala!

Torsdag 28 sept 2023

Ett 20-tal medlemmar träffades, under lediga förhållanden, i Västerås och Uppsala och åt en god lunch. Luncherna är omtyckta av de medlemmar som deltar men vi önskar att fler hittar till våra luncher.

Lunchwebbinarium

Varmt välkommen på lunchwebbinarium med Funktionsrättsbyrån!

Tema: Ett jämlikt arbetsliv oavsett funktionsnedsättning – räcker skyddet mot diskriminering?
Tid: Onsdag 21 juni klockan 12:00-­13:00

Plats: Distansmöte via Zoom.

Sommarresa 2023

Sommarresa

 Lördag 17 juni 2023 gick resan till bl a Stora Skedvi för att få en guidning runt bakning av deras goda hårda bröd och därefter studera mynt på Myntmuseet i Avesta

Vår busschaufför såg till att resan gick bra med stopp för både mat och kaffe. Alla deltagare var nöjda med dagen.

Vårlunch 2023

Vårlunch 

 Onsdag 19 april 2023

Tanken är att vi under några timmar träffas, äter en god lunch och har trevligt tillsammans utan några planerade aktiviteter.

Ett 20-tal hungriga medlemmar träffades i Uppsala och Västerås. Lunchen smakade bra och alla kunde gå hem efter några trevliga timmar.

Årsmöte 2023

Årsmöte 2023


Vallinska gården, Kryddgårdsgatan 8A, Enköping

Lördag 11 mars 2023, kl. 10.30

Hålltider:

10.30 Välkomstkaffe
11.00 Årsmötesförhandlingar
12.30 Lunch

Totalt deltog 20 st på årsmötet och mötet avslutades som planerat.

Julaktivitet 2022

Julaktiviteter 10 dec 2022


Årets julaktivitet innebar ett besök på Heby tegelbruksmuseum där vi blev väl mottagna av flera styrelsemedlemmar i intresseföreningen som driver museet.
Besöket började med en film vilken handlade om tegelbrukets historia och hur arbetet gick till.
Under besöket i museet
fick vi se pressar, redskap, verktyg, tegel, foton mm som berättar om tegelbruket men också om arbetarna och deras tillvaro. 

Dagen slutade med en välbehövlig lunch bestående av ett välfyllt julbord med allt som hör ett julbord till (förutom grisfötterna som saknades men ingen var ledsen för det). Vi vände åter till Måns Ols Utvärdshus då vi var så nöjda med förra årets besök och besöket var lika uppskattat i år.

Höstlunch 2022

Höstlunch 29 sept 2022

Nu är vi tillbaka i ”gamla” vanor och därmed kunde vi åter samlas för en höstlunch, eller rättare sagt två, då vi kunde välja på Uppsala eller Västerås. Alla var nöjda med både mat och sällskap. Nästa träff blir runt julbordet, se mer information under aktuella aktiviteter.

Sommarresa 2022

Sommarresa till Wij Trädgårdar, Ockelbo
Lördagen den 11 juni 2022

Välkommen till en nydanande ekologisk trädgårdspark som sprudlar av liv, upptäckarlust och nybyggaranda.

Wij Trädgårdar består idag av inte mindre än sex olika visningsträdgårdar:

Rosträdgården
Örtagården
Köksträdgården
Landskapsparken
Skogens Trädgård
Barnens trädgård

Utöver trädgårdar finns även

Valsverket med en levande smedja
Turbin konsthantverk
Eko-torget
Trädgårdshandel
Ockelbo expo

Övrig information finns under länken Sommarresa 2022.

Årsmöte 2022

Enköpings Fabriks- och Hantverksförenings lokal ”Trappa ner”
Rådhusgatan 8, Enköping
23 april kl. 10.30 (ändrat datum från 12 mars)

Läs den fullständiga inbjudan under Årsmöte 2022. Observera att anmälan måste ske senast 18 april.

Frågor skickas till
norramalardalen@njurforbundet.se

Partiledarsamtal om funktionsrätt 2022-03-21 - 2022-04-13

Vi har glädjen att meddela att på måndag börjar våra partiledarsamtal. Det är Gabriella Ahlström, journalist och författare som ställer fördjupande frågor på våra områden och om vad vi kan förvänta oss av respektive parti i regeringsställning. Samtalen direkttextas och teckenspråkstolkas med hjälp av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. I efterhand går det också att se utfrågningarna med långsam textning med hjälp av Afasiförbundet och MTM.

Det är alldeles unikt att vi fått så många av våra partiledare att medverka, missa inte detta! Följ länken nedan där du ser alla datum för samtalen!

Pressmeddelandet hos Newsmachine: https://www.pressmachine.se/pressrelease/view/partiledarna-fragas-ut-om-funktionsratt-35420

Bästa hälsningar

Monica Klasén McGrath
Kommunikations- och pressansvarig

Funktionsrätt Sverige
Landsvägen 50A
Box 1386, 172 27 Sundbyberg
070 885 42 65

Motioner till årsmöte 2022

Motioner senast 2022-01-31
Enligt föreningens stadgar ska motioner lämnas in före utgången av verksamhetsåret slut. Styrelsen har i år beslutat att förlänga tiden till 2022-01-31. Motioner skickas via e-post till norramalardalen@njurforeningen.se

Julbord och besök på Aguélimuseet 11 dec 2021

Årets julbord serverades på Måns Ols Utvärdshus i Sala. Maten föregicks av ett besök på Aguélimuseet där vi fick en lärorik genomgång av Ivan Aguélis konstnärskap och resande liv.
Drygt 30 st tog sig ut i det vintriga landskapet men alla var överens om att det var en lyckad dag med god mat och intressant guidning på museet.

Gävle-Dala och Norra Mälardalen har 45-årsjubileum, intresseanmälan

En förfrågan angående intresse att delta i CUWX-länens  45-årsjubuleum under hösten 2022 har skett. Mer information kommer under våren.

Är du intresserad att läsa vad som kommer att ske kan du gå vidare till
45-års jubileum, Intresseanmälan

Frågor/oro inför val av dialys

Aktiviteten inställd pga dåligt intresse

Detta evenemang är öppet för alla. Du behöver således inte vara medlem i Njurföreningen Norra Mälardalen för att delta. Enda kravet är att du ska vara nära förstående dialys.
Är du njursjuk och dialysen stundar runt hörnet? Är du osäker på vilken dialys du ska välja? Vill du prata av dig om din oro inför dialysen med andra i samma situation? Ställa frågor till de som är i eller har varit i dialys?
Då är detta forumet för dig!
Onsdagen den 27 oktober kl. 19.00-21.00 anordnar Njurförbundet Norra Mälardalen en samtalsgrupp för just det. Personer som har eller har haft dialys kommer att närvara så ni kan ställa frågor. Det är högt i tak och inga frågor är för dumma. Observera att ingen sjukvårdspersonal kommer att närvara.

Sommarlunch 17 juni 2021

Efter drygt ett års ”instängning” p g a pandemin startade vi lite försiktigt med en sommarlunch i Västerås resp. Uppsala.

Tanken är att vi under några timmar träffas, äta en god lunch och ha trevligt tillsammans utan några planerade aktiviteter.

Uppslutningen blev större än vad vi vågat hoppas på. Totalt 24 st åt en gemensam lunch med de restriktioner som fortfarande finns i samhället.

Årsmöte lördag 13 mars 2021

Årsmötet hölls i år digitalt via Zoom. Dagen började med årsmötesförhandlingar vilka avhandlades utan några anmärkningar.
Roligt att få hälsa fyra nya medlemmar välkomna till vår styrelse och mindre roligt att avtacka två medlemmar för all den tid de lagt ner på vår förening.
Årsmötet genomfördes med ett minimalt antal deltagare. Vår förhoppning var att fler skulle ansluta då en uppkoppling digitalt reducerar den totala tiden för mötet.

Efter årsmötet fick vi en presentation av Funktionsrätt Västmanland vilket är ett samarbetsorgan för 36 läns- eller regionövergripande funktionsrättsföreningar som slutit sig samman för att agera med samlad kraft.
Funktionsrätt Västmanlands vision är ett samhälle för alla. Visionen definieras i Förenta Nationernas konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.
Ordförande Magnus Agestav berättade om verksamheten och även om hur de kan stötta föreningar både praktiskt (möteslokaler, kopiering mm) och hålla föreläsningar och kurser.

Väntan inför njurtransplantation 2 mars 2021

Tisdagen 2:a mars 2021 kl 19.00 – 21.00 anordnade Norra Mälardalens Njurförening ett digitalt samtal om att befinna sig i väntan inför en transplantation. För många är detta en tid fylld av frågor och osäkerhet inför vad som ska hända och när det kommer att ske.

Medverkande i samtalet var medlemmar från föreningens styrelse samt transplantationskoordinator Åsa Aringskog, Akademiska sjukhuset.

Efter en kortare inledning av Åsa Aringskog släpptes ordet fritt. Många intressanta frågor ställdes och diskussionerna gick varma.
Mötet uppskattades av deltagarna och en uppföljning önskas.

Höstaktiviteter 2020, INSTÄLLDA

Ytterligare två inställd aktivitet pga Covid-19, både lunchträffen och julbordet. Nu ser vi fram emot sommaren 2021 då vi förhoppningsvis kan återgå till ett normalt liv igen.

Webbinarium ”Transplantation och organdonation” under donationsveckan 2020

Under donationsveckan anordnades ett webbinarium under temat ”Transplantation och organdonation”.
Under den första timmen fick de medverkande föreläsa runt sina specialområden för att sedan avsluta med en timme där ordet var fritt. Många kloka frågor och synpunkter kom från de 25 deltagarna vilket de medverkande får ta med sig.

Medverkande:

Vivan Hellström, överläkare i transplantationskirurgi
Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L)
Jan Melin, överläkare i njurmedicin
Håkan Hedman, ordförande i Njurförbundet

Följande frågor diskuterades:

  • Vad innebär njurtransplantation och vad betyder den för patienten?

Njurtransplantation är den bästa behandlingsmetoden jämfört med dialys då personen får ett bättre och friare liv. Dialys är lösningen för de personer som av hälsoskäl inte klarar av en operation.

  • Vilka konsekvenser har covid-19 fått för möjligheter att genomföra transplantationer?

Transplantationer från levande donatorer sattes på vänt i våras men har kommit igång igen. Vid jämförelse med förra året så ser det ljust ut. I dagsläget ligger vi i paritet med förra året.

  • Vad innebär det att leva som transplanterad och som levande donator?

Livskvaliteten ökar väsentligt för de flesta med regelbunden medicinering och kontinuerlig uppföljning från vården kvarstår livet ut. Levande donatorer får sällan några men. De följs upp av sjukvården en tid efter ingreppet. Ingen livslång medicinering krävs.

  • Hur kan vi stimulera till fler njurdonationer?

Mer information krävs för att förstå vikten av att donera ett organ. Dessutom kommer etiken in. Hur ställer man en fråga till anhöriga? Det är mycket viktigt att känna sig helt bekväm med att ställa upp som donator utan påtryckning utifrån. Det finns många skäl till att tacka nej.

  • Vad har hänt med utredningen om organbevarande behandling?

Det har kommit en lagrådsremiss som föregår en proposition från regeringen gällande de förslag som tas upp i den Heckscherska utredningen. Vårt nuvarande donationsregister beskrevs av flera som misslyckat. 15% av befolkningen har registrerat sig men 85% säger sig vilja donera sina organ.

  • Bör förmodat samtycke få starkare ställning?

Det här är en svår fråga som ventilerades från flera synvinklar. En lösning kan vara att registrera sitt samtycke via skattsedeln.

  • Övriga områden som togs upp var

Önskemål om utbildning av sjukvårdspersonal för att kunna hantera donation med efterlevande
Underskott av transplantationsspecialister (väldigt få/inga ST-läkare inom vår region).
Nyttan av transplantation: stor samhällsnytta då dialys är väldigt kostsam och personer kan kommer tillbaka i yrkeslivet.

Sommarresa 2020 INSTÄLLD

COVID-19 fortsätter att härja runt om i världen. Vår ambition var att kunna genomföra en resa i slutet av augusti men tyvärr kan vi inte säkerställa en resa samt att de planerade aktiviteterna är stängda (minimerade för mindre sällskap). Då vi inte vill utsätta någon för viruset har styrelsen beslutat att ställa in årets sommarresa. Vår planering skjuts därför fram till nästa sommar.

Våraktiviteter 2020


Årsmötet
hölls som planerat i Enköping. Dagen började med årsmötesförhandlingar. Därefter fick vi en förevisning av Wallinska gården vilken skötas av Enköpings stads Hembygdsförening. Enköpings Stads Hembygdsförening bildades för att rädda Wallinska gården, den sista 1800-talsgården i centrala Enköping. Wallinska gården är en gammal ”åkargård” representativ för hur en del gårdar såg ut ända in till mitten av 1900-talet.
Årsmötet avslutades med lunch på Stattshörnan. Plats och tid: Som ovan den 14 mars.

Vårens lunchträff blev inställd p g a den rådande pandemin.

Höstaktiviter 2019


Julresa till Hallstahammar och Kolbäck
. Vi besökte Åsby hem och Trädgård för att därefter äta julbord på Westerqwarn. Plats och tid: Som ovan lördagen den 7 dec.

En debatt om organdonation anordnades under donationsveckan. Debatten var öppen för alla och leddes av politiker och representant från Njurförbundet. Plats och tid: Uppsala tisdagen den 5 nov.

Höstresa till Sveriges första stad Sigtuna. Vi besökte Sigtunastiftelsen där vi fick en presentation och rundvandring vilken avslutades med lunch. Därefter var valet fritt: ett besök på Sigtuna museum och/eller egen rundvandring i den pittoreska staden. Plats och tid: Sigtuna lördagen den 12 okt 2019.